Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnwatch: Marimekko palautti maininnan uiguurialueen puuvillan kiellosta yhtiön sivuille

Marimekko on palauttanut Finnwatchin mukaan maininnan Xinjiang-puuvillan kiellosta yhtiön sivuille erillisen liitteen muodossa. Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö.

Liitteessä "Marimekon tuotelinjaukset" sanotaan, että "Marimekko ei toistaiseksi hyväksy tuotteissaan puuvillaa Uzbekistanista, Turkmenistanista tai Xinjiangin uiguurien autonomiselta alueelta Kiinassa puuvillantuotantoon liittyvien ihmisoikeusriskien, kuten lapsi- ja pakkotyövoiman käytön vuoksi".

Finnwatch kiittää tviitissä Marimekkoa linjauksen palauttamisesta.

Finnwatch nosti aiemmin esiin Marimekon poistaneen verkkosivuiltaan maininnan siitä, että se ei hyväksy tuotteissaan puuvillaa pakkotyöhön liitetyltä uiguurien autonomiselta alueelta Xinjiangista.

EU, Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Kanada asettivat Kiinalle tätä ennen pakotteita uiguureihin ja muihin vähemmistöihin kohdistuvien sortotoimenpiteiden takia.  Kiinan vastatoimet kohdistuivat muun muassa H&M:ään, joka oli ilmaissut huolensa raporteista uiguurien kohtelusta.

Kiina ajoi Marimekon pattitilanteeseen, mikä ei ole maalle epätyypillinen toimintatapa – asiantuntijan mukaan uiguurikiistaan liittyy kuitenkin uusia piirteitä, jotka voivat heikentää EU:n ja Kiinan suhteita pysyvästi

Finnwatch: Marimekko poisti verkkosivuiltaan Xinjiangin puuvillaa koskevan linjauksen – yritys ei vastannut HS:lle johtuiko poisto Kiinan painostuksesta

Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila avasi asiaa tiistaina Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa.

– Jos puhutaan siitä, että miksi yhtiö tekee tiettyjä asioita ja jättää joskus kertomatta jonkun asian, niin kysymys saattaa olla – tai on kokonaisvastuullisuudesta. Ja joskus joudutaan seuraamaan tällaista varovaisuusperiaatetta, Ihamuotila sanoi.

Ihamuotilan mukaan maksimoidakseen vastuullisuuden yrityksen täytyy katsoa kokonaisuutta: mikä vaikutus on milläkin toimella vastuullisuuteen yrityksen työntekijöille, ympäristölle ja esimerkiksi lapsityövoimalle. Marimekon hallituksen puheenjohtaja vertasi tilannetta myös Suomen ja Venäjän diplomaattisiin suhteisiin.

Ihamuotilan mukaan olennaista on, että Marimekko on sitoutunut olemaan ostamatta tai käyttämättä puuvillaa tai käyttämästä mitään materiaalia tällaiselta korkean riskin alueelta.