Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa räjähti – yksi vietiin sairaalaan, kun kaasupullo antoi periksi paineelle

Jyväskylän yliopistossa tapahtui sunnuntaiaamuna räjähdysonnettomuus. HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA

Tapio Pellinen, Iiro-Matti Nieminen / STT

Jyväskylän yliopiston räjähdysonnettomuus sattui alustavien tietojen perusteella rutiininomaisen huoltotoimenpiteen yhteydessä, yliopisto kertoi sunnuntaina iltapäivällä. Räjähdyksen syytä selvitetään.

Kaasunkäsittelylaitteiston osa räjähti fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratoriossa sunnuntaiaamuna noin kello yhdeksän aikaan. Yksi ihminen vietiin räjähdyksen vuoksi sairaalahoitoon.

Yliopiston mukaan räjähdys oli hyvin paikallinen ja materiaalivahinko rajoittui rikkoutuneeseen laitteistoon.

– Vaaratilanne oli välittömästi ohi eikä muita henkilöitä ollut missään vaiheessa vaarassa, yliopisto kertoi tiedotteessa.

Fysiikan laitoksen johtaja, professori Timo Sajavaara kertoi aiemmin päivällä, että kyseessä oli ilmeisesti pienen kaasupullon paineräjähdys, ei minkäänlainen paloräjähdys.

Sajavaara kertoi iltapäivällä STT:lle, että heillä on tiedossa mahdollisia tapahtumakulkuja, mutta räjähdyksen perimmäinen syy ei ole vielä tiedossa.

– Tämä on rutiininomainen huoltotoimenpide, joka tehdään säännöllisesti. Ei tiedetä vielä, mikä siinä on tällä kertaa mennyt pieleen, kun se on tehty satoja ellei tuhansia kertoja ilman mitään ongelmaa.

Työtoveri lähti saattamaan loukkaantunutta sairaalaan

Loukkaantunut sai jalkaansa verenvuotoa aiheuttaneen vamman. Sajavaaralla ei ollut sunnuntaina päivällä tarkempaa tietoa vamman vakavuudesta.

– Verta siinä on jonkin verran menetetty. Kyseessä on tutkimushenkilökunnan jäsen. Laboratoriossa oli mittaukset käynnissä, ja hän oli tekemässä mittauslaitteistoon liittyvää huoltotoimenpidettä, Sajavaara kertoi.

Laitoksella oli paikalla myös useita muita ihmisiä, jotka onnettomuuden tapahduttua hälyttivät apua. Lähimpänä loukkaantunutta ollut työtoveri lähti Sajavaaran mukaan saattamaan tätä sairaalaan.

Sajavaara ei kertonut tarkempia tietoja loukkaantuneesta henkilöstä. Yliopiston iltapäivän tiedotteen mukaan loukkaantunut on sairaalahoidossa.

Vastaava pyritään välttämään tulevaisuudessa

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdään ydinfysiikan tutkimusta. Yliopiston mukaan onnettomuudessa ei aiheutunut säteilyvaaraa.

– Nyt perataan tarkasti, miten tällaisen tapahtuminen on ollut edes mahdollista. Arvioidaan turvallisuusasiat uudelleen ja yritetään selvittää, mitä siinä tapahtui, Sajavaara sanoi.

Räjähdyksen vuoksi tutkimukset keskeytettiin sunnuntain osalta.

– Nyt selvitetään ja tutkitaan ja haastatellaan kaikki paikalla olleet henkilöt.

Keskisuomalaisen mukaan kyse on erittäin harvinaisesta tapahtumasta. Sajavaara kertoi lehdelle, että on yli kymmenen vuotta siitä, kun kiihdytinlaboratorioon on viimeksi hälytetty pelastuslaitos.

– En muista, milloin ylipäätään fysiikan laitoksella olisi tarvittu palokuntaa tai ambulanssia, Sajavaara sanoi Keskisuomalaiselle.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut