Yön uutiskooste: Rokotusjärjestyksen mahdollisen muuttamisesityksen lausuntoaika päättyy tänään – KRAR pohtii tänään Astra Zenecan koronarokotteen tulevaisuutta – Japanin pääministeri: Fukushiman vettä tullaan päästämään mereen

Aktivistit ovat osoittaneet mieltään hallituksen suunnitelmaa vastaan. AFP / LEHTIKUVA

STT

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontuu tänään pohtimaan mahdollisia jatkotoimia Astra Zenecan koronarokotteen käytössä. Asialistalla ovat paitsi mahdolliset muutosehdotukset rokotteen ikärajoihin myös se, miten menetellään niiden ihmisten suhteen, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen Astra Zenecan rokotteella.

Saksassa ja Ranskassa on jo päätetty, että toinen rokotusannos annetaan rna-rokotteella. Esimerkiksi Modernan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteet ovat rna-rokotteita, kun taas Astra Zeneca on adenoviruspohjainen rokote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri ja KRARin sihteeri Hanna Nohynek sanoi eilen, että vielä ei ole riittävästi tieteellistä tietoa kahden erilaisen koronarokotteen yhdistelmästä.

Rokotusjärjestyksen mahdollisen muuttamisesityksen lausuntoaika päättyy tänään

Hallituksen koronarokotusjärjestyksen mahdollisen muuttamisesityksen lausuntoaika päättyy tänään.

Hallitus lähetti maaliskuun lopussa lausuntokierrokselle esityksen siitä, että THL voisi jakaa arvioonsa perustuen osan rokote-eristä pahimmille epidemia-alueille sitten, kun koronapotilaita hoitava henkilöstö, vanhainkotien henkilöstö, 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmät olisi rokotettu.

Hallitus pyysi muun muassa sairaanhoitopiirejä, kuntaliittoa ja useita kuntia lausumaan mielipiteensä esityksestä.

HS: STM ajaa työntekijöille oikeutta saada nähtäväkseen kollegojensa palkkatiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ajaa työntekijöille oikeutta saada nähtäväkseen kollegojensa palkkatiedot, uutisoi Helsingin Sanomat. Lehti on saanut haltuunsa ehdotuksen, jonka ministeriö on tuonut palkka-avoimuutta ja -tasa-arvoa edistävään kolmikantaiseen työryhmään.

Oikeus saada kollegan palkkatiedot nähtäväksi koskisi ehdotuksen mukaan tilanteita, joissa työntekijä epäilee tulevansa syrjityksi sukupuolen perusteella. Jos työntekijä sanoo epäilevänsä syrjintää, työnantaja ei voisi kieltäytyä tietojen antamisesta, HS kertoo. Lisäksi henkilöstön edustajien oikeutta saada työntekijöiden palkkatietoja nähtäväksi laajennettaisiin.

Uutissuomalaisen kysely: Kuntavaalien tulosta ei haluta kytkeä hallituksen jatkamiseen

Enemmistö suomalaisista ei pidä kesäkuun kuntavaaleja äänestyksenä hallituksen luottamuksesta, käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 61 prosenttia oli sitä mieltä, että kuntavaalien tuloksen ei pitäisi vaikuttaa Sanna Marinin (sd.) hallituksen jatkamiseen nykyisessä kokoonpanossa. Vastakkaista mieltä oli 19 prosenttia vastanneista, ja 20 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään.

Vastaajille esitettyä kysymystä taustoitettiin mainitsemalla, että osa puolueista on pyrkinyt tekemään kuntavaaleista vaalit, joissa mitataan hallituksen luottamusta.

Verkkokyselyn toteutti Tietoykkönen 16.–24. maaliskuuta. Siihen vastasi 1 000 suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Etelä-Afrikan raju toinen aalto hiipui osittain siksi, että niin merkittävä osa väestöstä sai koronatartunnan

Etelä-Afrikassa koronaviruksen raju toinen aalto hiipui asiantuntijoiden mukaan osittain sen takia, että niin suuri osa maan väestöstä oli jo saanut tartunnan.

Professori Shabi Mahdi Witwatersrandin yliopistosta Johannesburgista sanoo STT:lle, että viralliset koronaluvut ovat pahasti alakanttiin ja ehkä jopa puolet eteläafrikkalaisista on saattanut saada tartunnan. Kuolemantapauksiakin on luultavasti kolme kertaa vahvistettua lukemaa enemmän.

Joulu-tammikuussa iskeneen tartunta-aallon katsotaan johtuneen eteläafrikkalaisesta, helpommin tarttuvasta virusmuunnoksesta. Tartuntojen ja kuolemantapausten määrä on kuitenkin pudonnut selvästi tammikuun huipusta, vaikka rajoitustoimet ovat moniin Euroopan maihin verrattuna varsin löysiä.

Britanniassa koronarokotetta on nyt tarjottu kaikille yli 50-vuotiaille

Britanniassa kaikille yli 50-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville ja terveys- ja sosiaalialan työntekijöille on nyt tarjottu koronavirusrokotteen ensimmäistä annosta, kertoo maan hallinto. Samalla maassa on saavutettu yksi rokotustavoitteista, sillä kyseisille ryhmille oli tarkoitus saada tarjottua rokotetta huhtikuun puoliväliin mennessä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että alle 50-vuotiaat saavat tulevina päivinä rokotuskutsuja.

Yli 66 miljoonan asukkaan Britanniassa lähes puolet kansalaisista on saanut ainakin ensimmäisen annoksen koronarokotetta. (Lähde: AFP)

Burkina Fasossa kohta 1,5 miljoonaa aliravitsemuksesta kärsivää lasta

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa jopa 1,5 miljoonaa lasta voi tänä vuonna kärsiä aliravitsemuksesta, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Maassa vajaat 13 miljoonaa ihmistä elää ruuan puutteessa. Heistä lähes puolet on lapsia.

YK:n mukaan maahan tarvittaisiin humanitaarista apua yli 600 miljoonaa dollaria, mutta kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kokoon ei ole saatu edes neljää prosenttia tästä.

Japanin pääministeri: Fukushiman vettä tullaan päästämään mereen

Japanin hallitus on hyväksynyt suunnitelman päästää yli miljoona tonnia Fukushiman ydinvoimalan käsiteltyä vettä mereen. Maan pääministeri Yoshihide Suga ilmoitti asiasta tiistaina.

Suunnitelma on herättänyt vastustusta paikallisissa kalastajayhteisöissä sekä huolta Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Japani sanoo suunnitelman olevan turvallinen, sillä ydinvoimalan vesi on käsiteltyä. Maan hallituksen mukaan vedestä on poistettu lähes kaikki radioaktiiviset aineet ja vettä aiotaan laimentaa.

Suunnitelma tuskin toteutuu ainakaan kahteen vuoteen. (Lähde: AFP)

Yksi ihminen on kuollut kouluampumisessa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa yksi ihminen on kuollut kouluampumisessa Tennesseen osavaltion Knoxvillessa, kertoo paikallinen poliisi. Lisäksi yksi poliisi on haavoittunut ampumisessa.

Poliisi kertoo Twitterissä julkaistussa tiedotteessa, että ampumisessa ei ollut poliisin ja kuolleen lisäksi muita uhreja. Uutistoimisto AFP kirjoitti aiemmin, että useita ihmisiä ammuttiin maanantaina knoxvilleläisessä lukiossa.

Poliisi on ottanut yhden ihmisen kiinni.

Columbuksen Laine sai Chicagon Lankisen verkon heilumaan kahdesti

Jääkiekon NHL:ssä Chicago Blackhawks vei jatkoaikavoiton Columbus Blue Jacketsista. Chicago voitti pelin 4–3.

Columbuksen Patrik Laine laukoi kiekon Chicagon maalivahdin Kevin Lankisen selän taakse kahdesti. Laine teki joukkueensa 2–1-johtomaalin toisessa erässä. Hän laukoi myös 3–3-tasoitusmaalin kolmannessa erässä.

Lankinen torjui ottelussa 30 kertaa. Columbuksen maalia vahtinut Joonas Korpisalo pysäytti 30 laukausta 34:stä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut