Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabet täyttää 95 vuotta, kunnialaukaukset peruttu suruajan vuoksi

Britannian kuningatar Elisabet II täyttää tänään 95 vuotta. Vaikka kuningattaren syntymäpäivä on huhtikuussa, on merkkipäivää tavattu virallisesti juhlia vasta kesällä. Hallitsijat ovat juhlistaneet syntymäpäiviään kesäkuussa jo vuodesta 1748 lähtien, kun kuningas Yrjö II aloitti tavan. Hänen syntymäpäivänsä oli lokakuussa, mutta koska monarkki halusi juhlia kesällä, seremoniat siirrettiin kesäkuuhun.

Tänä vuonna kuningattaren syntymäpäivää varjostaa hänen puolisonsa prinssi Philipin kuolema. Prinssi Philip haudattiin sotilaallisin menoin viime viikonloppuna.

Kuningattaren uskotaan viettävän syntymäpäiväänsä lounastamalla perheenjäsentensä kanssa Windsorin linnassa, kertoo Telegraph-lehti . Sen mukaan kuningattaren syntymäpäivän juhlintaan perinteisesti kuuluneet kunnialaukaukset on peruttu suruajan vuoksi.

Viime vuonna kuningatar pyysi, ettei kunnialaukauksia ammuttaisi maata runnelleen koronaviruspandemian vuoksi. Tuolloin kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta kuningattaren valtakauden aikana, kun laukauksia ei ammuttu.

Takana pitkä tie hallitsijana

Telegraphin mukaan tänä vuonna ei myöskään nähtäisi kuningattaren merkkipäivän kunniaksi järjestettyä perinteistä Lontoon juhlaparaatia. Lehti kertoo, että juhlallisuudet aiotaan kutistaa koronan vuoksi jo toista vuotta peräkkäin. Sen mukaan Buckinghamin palatsi on ilmoittanut pohdinnassa olevan "vaihtoehtoisen paraatin" Windsorin linnassa.

Viime vuonna peruuntuneen juhlaparaatin sijaan järjestettiin sotilasparaati Windsorin linnan tiluksilla.

Elisabet nousi hallitsijaksi isänsä Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952. Hän ei ole korkeasta iästään huolimatta vielä jäänyt eläkkeelle vaan jatkaa monenlaisissa edustustehtävissä.

Kuningatar on ikäisekseen erittäin hyväkuntoinen, mutta on selvää, että hänellä ei ole edessään enää kovin montaa vuotta hallitsijana. Siksi prinssi Philipin kuolema konkretisoi sen, että varsin pian valta vaihtuu ja Elisabetin pitkä aikakausi jää historiaan.