Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitukselta 230 miljoonan tukipaketti kulttuurille ja liikunnalle – kesäkuusta alkaen tapahtumille korvaustakuu

Hallitus on linjannut noin 230 miljoonan euron tukipaketista kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle, valtioneuvoston kanslia kertoo. Paketti sisältyy toiseen lisäbudjettiin, joka annetaan eduskunnan käsiteltäväksi ensi viikolla.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kiitti alan edunvalvojia ja hallituskumppaneita hyvästä yhteistyöstä kesken puoliväliriihen julkaistun paketin valmistelusta.

– Mittava tukipaketti on perusteltu, sillä tapahtuma-ala on yksi koronan suurimmista kärsijöistä, Saarikko kirjoitti Twitter-tilillään.

Paketista 85 miljoonaa euroa varattaisiin tapahtuma-alalle tapahtumatakuun muodossa. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan hallituksen esitystä tapahtumatakuusta, kanslia kertoo.

Takuu koskisi kesäkuun alusta joulukuun loppuun peruttuja tilaisuuksia. Jos tapahtuma peruttaisiin tai sen laajuutta rajoitettaisiin lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksettaisiin toteutuneista kustannuksista 85 prosenttia.

Tapahtumajärjestäjät ja heidän alihankkijansa hakisivat tapahtumatakuuta Valtiokonttorista, joka on käsitellyt myös kustannustukihakemukset.

Pääministeripuolue SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen vakuutti, että tukipaketti huomioi tapahtuma-alalle tyypilliset alihankintaketjut ja alan erilaiset toimijat. Hänen mukaansa ministeriöiden välinen yhteistyö paketin valmistelussa auttaa välttämään väliinputoamiset niin hyvin kuin mahdollista.

– Paketissa huomioidaan niin freelancerit ja yksinyrittäjät kuin tapahtumien tekniikassa ja taustalla työnsä tekevät henkilöt, Mäkynen sanoi tiedotteessa.

Liikunnalle vajaa 20 miljoonaa

Kulttuuriin ja taiteeseen tukipaketista suunnattaisiin runsaat 127 miljoonaa euroa, joka koostuu erilaisista apurahoista ja avustuksista. Noin puolet tästä tuesta jakaisi Taiteen edistämiskeskus Taike alan ammattilaisille apurahoina sekä toiminimille ja yksinyrittäjille avustuksina.

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö voisi jakaa tukea vapaan kentän yhteisöille eri taiteenaloilla sekä taidelaitoksille ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille.

Ministeriö myöntäisi rahaa myös kulttuuritapahtumille ja festivaaleille, kesäteattereille ja uskonnollisille kesätapahtumille, jos ne järjestetään yleishyödyllisenä toimintana tai liikevaihdoltaan alle 150 000 euron suuruisen osakeyhtiön kautta.

Liikunnan toimialalle hallitus puolestaan on esittämässä 18,5 miljoonan euron määrärahaa. Siitä puolet jaettaisiin liikunta- ja urheiluseuroille sekä loput liikuntajärjestöille ja esimerkiksi tappioita kärsineille tapahtumille.