Koronapandemia saattaa nostaa taloyhtiöiden putkiremonttien hintoja ja viivästyttää niiden aloittamista, ennustetaan Isännöintiliiton tuoreessa putkiremonttibarometrissa.
Putkiremontteja tehdään nyt eniten 1970-luvun alussa rakennettuihin taloyhtiöihin. Valtaosa Suomen asuntokannasta on rakennettu tuolloin ja sitä seuraavalla vuosikymmenellä, mikä tarkoittaa barometrin mukaan sitä, että tällä vuosikymmenellä tehdään runsaasti putkiremontteja.
Isännöitsijöiden arvioiden mukaan putkiremonttien kustannukset saattavat nousta jopa 5–10 prosentilla seuraavan vuoden aikana.
– Koronan väistyessä taloyhtiöt saattavat innostua korjaamaan aiempaa enemmän pienen hiipumisen jälkeen. On selvää, että kysynnän kasvaminen tarkoittaa myös urakoiden hintojen nousua, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa tiedotteessa.
Pandemian aikana putkiremontointi on haastavaa
Päätöstä putkiremontin aloittamisesta voi isännöitsijöiden mukaan vaikeuttaa lisääntyneiden kustannusten lisäksi se, että remontin pelätään kasvattavan koronaviruksen tartuntariskiä.
– Päätöksenteon vaikeutuminen etäkokousten takia oli odotettu tulos, mutta vastauksissa näkyi myös pelkoa siitä, että remontin tekeminen levittää virusta. Vieraita ihmisiä ei haluta omaan kotiin ja erityisesti iäkkäistä ihmisistä ollaan huolissaan, Viljamaa sanoo.
Barometrin mukaan haasteeksi nousee, kuinka remontit saadaan toteutettua samaan aikaan hintojen noustessa ja päätöksenteon vaikeutuessa. Esimerkiksi lainan saaminen voi barometrin mukaan vaikeutua alueilla, joilla asuntojen vakuusarvot eivät kasva samaa tahtia putkiremonttien hintojen kanssa.
Putkiremonttibarometriin vastasi yli 120 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Vastaajamäärä kattaa noin 3 000 taloyhtiötä.