THL: Suomessa on todettu 267 uutta koronatartuntaa – yksi uusi koronakuolema

Tartuntoja on raportoitu Suomessa koko pandemian aikana yhteensä 85 344. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Pertti Mattila / STT

Suomessa todettiin 267 uutta koronavirustartuntaa, ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perjantaina. Uusia koronakuolemia raportoitiin yksi.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 4 122, kun edeltävien kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 6 864. Tartuntamäärä on siis vähentynyt yli 2 700:lla.

Pandemian laantumisesta kertoo myös se, että tartuntojen ilmaantuvuusluku laski edelleen. Kahden viime viikon aikana Suomessa on todettu runsaat 74 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Alueista korkein ilmaantuvuusluku oli nyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa luku oli runsaat 128. Pienin ilmaantuvuus oli puolestaan Lapissa, jonka ilmaantuvuusluvuksi THL ilmoitti vajaat 7.

Sairaalahoidossa oli Suomessa perjantaina 132 koronapotilasta. Tehohoidossa oli heistä 31.

Koronatartuntoja on löytynyt Suomessa koko pandemian aikana yhteensä 85 344. Virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu 903.

THL ilmoitti perjantaina, että ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut Suomessa runsaat 1 469 000 ihmistä. Uusia ykköspiikin saaneita tuli yli 43 000. Toisen annoksen saaneita on heitäkin jo runsaat 146 000.

Pääkaupunkiseudun tartuntaosuus vähenee?

Vaikka Hus-alueen ilmaantuvuusluku on Suomen seuduista korkein, pääkaupunkiseudun osuus tartunnoista saattaa olla laskemassa.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla raportoitiin vuorokaudessa yhteensä 116 koronatartuntaa. Määrä on selvästi alle puolet koko Suomen uusista tartunnoista.

Koko epidemian aikana Helsingin, Vantaan ja Espoon yhteinen tartuntamäärä on liki 43 000. Pääkaupunkiseudun kolmen ison kaupungin osuus Suomen kaikista koronatartunnoista on yli puolet.

Koronatestejä on tehty Suomessa nyt yhteensä 4,36 miljoonaa. Uusia testejä tehtiin vuorokaudessa runsaat 20 000.

THL täsmensi sote-henkilöstön rokotusjärjestystä

THL on tarkentanut koronarokotusjärjestystä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön osalta. THL täsmensi rokotusjärjestyksen kohtaa 1.5, jossa voidaan rokottaa rajoitetusti kriittistä sote-henkilöstöä.

Tähän asti kohta 1.5 oli muotoiltu niin, että se koskee kriittistä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä rajatusti, käsittäen esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunnan.

Nyt THL tarkentaa ja laajentaa ryhmän kattavuutta. THL:n mukaan ryhmässä voidaan rokottaa sote-henkilöstöä niissä toiminnoissa, jotka ovat alueen arvion mukaan kiireellisiä ja kriittisiä. Näillä toiminnoilla turvataan potilaan lakisääteinen oikeus päästä kiireelliseen hoitoon.

Ryhmään kuuluvat muun muassa akuutin psykiatrian yksiköiden henkilökunta, päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa antavien vuodeosastojen henkilökunta, synnytyksiä hoitava henkilökunta sekä kiireellisen päihdehoidon henkilökunta.

Ryhmään 1.5 kuuluvat henkilöt menevät rokotusjärjestyksessä esimerkiksi iän tai perussairauksien takia rokotettavien edelle.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut