Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, epäillään halventaneen homoseksuaaleja kirjoituksissaan – Räsänen ei katso syyllistyneensä minkään ihmisryhmän uhkaamiseen tai solvaamiseen

Kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tiedotti Syyttäjälaitos torstaina. Syytteet koskevat Räsäsen kirjoituksia, joissa hänen epäillään halventaneen homoseksuaaleja.

Kirjoituksessaan "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen" Räsänen väitti muun muassa, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Kirjoitus julkaistiin Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

Räsäsen kirjoituksen julkaissutta Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Luther-säätiö on omien sanojensa mukaan hengellinen uudistusliike, joka palvelee ja tukee lähetyshiippakunnan seurakuntia ja työntekijöitä.

Syyttäjä: Halventavia lausumia

Räsänen julkaisi lisäksi omilla Twitter-, Instagram- ja Facebook-tileillään mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti, Syyttäjälaitos kertoo tiedotteessaan.

Räsänen on myös vieraillessaan Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa esittänyt syyttäjän mukaan homoseksuaaleja halventavia lausumia. Räsänen oli ohjelmassa sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Syyttäjä lopetti esitutkinnan yhden rikosepäilyn osalta. Räsänen oli MTV:n julkaisemassa Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa väittänyt, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma. Syyttäjän mukaan lausuma halventaa homoseksuaaleja, mutta vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun, teko olisi kuitenkin kokonaisuutena arvioiden vähäinen.

"En katso millään tavoin halventaneeni homoseksuaaleja"

Räsänen sanoi torstaina julkaisemassaan tiedotteessa, että pitää Syyttäjälaitoksen päätöstä syytteiden nostamisesta yllättävänä ja jopa järkyttävänä. Hän ei katso syyllistyneensä minkään ihmisryhmän uhkaamiseen tai solvaamiseen.

– Lausunnoistani seuranneissa syytteissä on pohjimmiltaan kysymys siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin. En katso millään tavoin halventaneeni homoseksuaaleja, joiden ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia olen toistuvasti kertonut kunnioittavani ja puolustavani, kirjoitti Räsänen.

Räsäsen mukaan syytteiden nostamisessa ja mahdollisessa tuomiossa on kyse uskonnon- ja sananvapaudesta.