Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laihtunut Navalnyi osallistui oikeudenkäyntiin videoyhteydellä – "Olen vain kamala luuranko"

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi nähtiin torstaina julkisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hän lopetti syömälakkonsa. Vankeudessa oleva Navalnyi osallistui videoyhteyden välityksellä oikeusistuntoon, jossa käsiteltiin hänen tekemäänsä valitusta.

Navalnyi oli valittanut helmikuussa saamastaan 850 000 ruplan (9 420 euron) sakkorangaistuksesta, jonka hän sai loukattuaan oikeuden mielestä toisen maailmansodan veteraanin kunniaa. Tuomioistuin piti rangaistuksen voimassa.

Pää ajeltuna esiintynyt Navalnyi oli selvästi laihtunut. Hän kertoi voivansa syödä nyt muutamia lusikallisia puuroa päivässä.

– Minut vietiin eilen pesutiloihin. Siellä oli peili, ja katsoin itseäni – olen vain kamala luuranko, Navalnyi kertoi oikeudenkäynnissä.

– En ole painanut näin vähän sitten seitsemännen luokan.

Navalnyi lopetti viime viikolla runsaat kolme viikkoa kestäneen syömälakkonsa. Mielenilmauksen tarkoituksena oli saada parempaa lääkärinhoitoa, sillä oppositiopoliitikko oli kertonut kärsivänsä selkäkivuista ja raajojen tunnottomuudesta ja piti vankeudessa saamaansa hoitoa riittämättömänä. Navalnyi lopetti syömälakkonsa päästyään siviilisairaalaan tutkittavaksi.

Navalnyi on helmikuusta lähtien istunut reilun kahden ja puolen vuoden vankeustuomiota vanhoista petossyytteistä, joita Navalnyi pitää poliittisina.

Torstain oikeusistunnossa Navalnyi jatkoi presidentti Vladimir Putinin teräväsanaista kritisointia.

– Olette kaikki pettureita, te ja alaston kuninkaanne, Navalnyi sanoi oikeusistuimelle.

Uusi rikosepäily ilmi

Navalnyin kampanjaverkosto ilmoitti torstaina lopettavansa virallisesti toimintansa. Kymmenissä kaupungeissa toimineen verkoston johtajan Leonid Volkovin mukaan jotkin paikallistoimistot jatkavat toimintaansa itsenäisinä poliittisina organisaatioina.

Verkosto perustettiin vuonna 2018 tukemaan Navalnyin presidenttiehdokkuutta vaaleissa, joihin Navalnyia ei lopulta päästetty ehdokkaaksi.

Oikeus määräsi aiemmin tällä viikolla verkoston toiminnan keskeytettäväksi. Oikeuden oli tarkoitus pohtia sen sekä Navalnyin korruption vastaisen säätiön FBK:n lisäämistä äärijärjestöjen listalle, jolta löytyvät myös muun muassa Isis ja al-Qaida.

Navalnyin liittolaiset kertoivat torstaina myös huomanneensa äärijärjestöoikeudenkäyntiin valmistautuessaan, että viranomaiset ovat aloittaneet uuden rikostutkinnan Navalnyia, Volkovia ja FBK:n johtajaa Ivan Zhdanovia vastaan. Heitä epäillään "yksilöiden vapauksia ja oikeuksia loukkaavan" järjestön perustamisesta, mikä voi tietää enintään neljän vuoden vankeusrangaistusta.

Venäjän hallinto on koventanut painetta Navalnyia ja tämän liittolaisia kohtaan sen jälkeen, kun oppositiopoliitikko palasi tammikuussa Venäjälle Saksasta, jossa hän oli toipumassa elokuisesta myrkytyksestä. Useat Navalnyin liittolaiset ovat alkuvuoden aikana poistuneet maasta tai joutuneet kotiarestiin.