Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-parlamentti tuomitsi Venäjän toiminnan Ukrainan rajalla ja Tshekissä

Euroopan parlamentti tuomitsi torstaina Venäjän toiminnan muun muassa Ukrainan rajalla ja Tshekissä.

Parlamentin hyväksymässä päätöslauselmassa europarlamentaarikot ilmaisivat syvän huolensa Venäjän armeijan liikkeistä Ukrainan rajan lähellä sekä Krimin niemimaalla. Parlamentin mukaan EU:n on toimittava lujasti, jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan. EU:n olisi meppien mielestä esimerkiksi lopetettava heti öljyn ja kaasun tuominen Venäjältä sekä estää Venäjältä Swift-maksujärjestelmän käyttö.

Parlamentti tuomitsee myös Venäjän osallisuuden Tshekin Vrbeticessä vuonna 2014 tapahtuneessa ammusvaraston räjähdyksessä. Tshekki ilmoitti aiemmin tässä kuussa päätyneensä siihen, että Venäjän sotilastiedustelu oli räjähdyksen takana.

EU-parlamentti ilmaisi tukevansa Tshekkiä sen diplomaattiriidassa Venäjän kanssa.

Lisäksi parlamentti vaatii Venäjää vapauttamaan vankeudessa olevan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin heti ja ehdoitta. Mepit viestittivät presidentti Vladimir Putinille, että hänellä ja Venäjän hallituksella on täysi vastuu Navalnyin terveydestä.

Päätöslauselman puolesta äänesti 569 meppiä ja vastaan 67. Tyhjiä ääniä oli 46. EU-parlamentilla ei ole ulkopoliittista valtaa, mutta se voi päätöslauselmillaan tehdä kannanottoja.