Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä Navalnyin verkosto on lisätty äärijärjestöjen listalle

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin poliittinen verkosto on lisätty terroristi- ja äärijärjestöjen listalle. Asia kävi ilmi perjantaina Venäjän talouden seurantaviraston päivitetystä tietokannasta.

Listalla ovat ennestään muun muassa Isis ja al-Qaida.

Torstaina Navalnyin poliittinen verkosto ilmoitti lopettavansa virallisesti toimintansa. Oikeus määräsi aiemmin tällä viikolla verkoston toiminnan keskeytettäväksi.

Verkosto perustettiin 2018 tukemaan Navalnyia presidentinvaaleissa, joihin häntä ei lopulta päästetty ehdokkaaksi.

Heti ei ollut selvillä, liittyykö perjantain tieto verkoston listauksesta syyttäjien aiemmin huhtikuussa esittämään kehotukseen nimetä Navalnyin poliittinen verkosto ja hänen korruption vastainen säätiönsä FBK äärijärjestöiksi.

Navalnyin Moskovan-toimistojen entinen koordinaattori Oleg Stepanov antoi ymmärtää, että toimi on yhteydessä vireillä olevaan oikeusjuttuun.

– Tietenkin, miksi odottaa? Loppujen lopuksi, "oikeuden" päätös tiedetään etukäteen: taistelu korruptiota vastaan Putinin Venäjällä on "ääriaate", Stepanov kirjoitti Telegramissa.

– He eivät edes yritä luoda laillisuuden vaikutelmaa, hän lisäsi.

Tuomioistuimen odotetaan käsittelevän verkoston ja FBK:n asiaa 17. toukokuuta.

Navalnyin lakimies pidätettiin, mutta vapautettiin myöhemmin samana päivänä

Perjantaina poliisin pidättämä Navalnyin lakimies Ivan Pavlov vapautettiin myöhemmin samana päivänä. Määräyksen mukaan hän ei saa käyttää internetiä eikä keskustella tapauksensa todistajien kanssa.

Pavlovin johtama Ryhmä 29 -järjestö sanoi, että Pavlovia syytetään entistä toimittajaa Ivan Safronovia koskevien esitutkintatietojen paljastamisesta.

Safronov pidätettiin viime heinäkuussa, ja häntä syytetään maanpetoksesta. Hänen väitetään välittäneen valtiosalaisuuksia Tshekin tiedustelulle.

Pavlovin pidätys tuli vain joitakin päiviä sen jälkeen, kun Ryhmä 29 oli ilmoittanut ottavansa hoitaakseen oikeustapauksen Navalnyin järjestöjä vastaan.

Ryhmä 29 sanoo olevansa lakimiesten ja toimittajien järjestö, joka työskentelee sananvapauden puolesta Venäjällä. Ryhmän nimi viittaa Venäjän perustuslain pykälään 29, jossa taataan sananvapaus, sekä maan rikoslain pykälään 29, jossa määritellään esimerkiksi maanpetos ja vakoilu.