THL: Suomessa todettu 280 koronatartuntaa, kahden miljoonan rokoteannoksen määrä ylittyi

Yhteensä Suomessa on todettu runsaat 88 000 koronavirustartuntaa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Ville Väänänen / STT

Suomessa on annettu koronavirusrokoteannoksia väestölle yli kaksi miljoonaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

– Eilen illalla, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusrekisteristä tätä tarkastin, oltiin vielä vähän alle kahden miljoonan. Meillä on ollut nyt tietojärjestelmiin liittyen jonkun verran viiveitä. Helsingissä on siirrytty uuteen järjestelmään ja kaikki tiedot eivät ole vielä ajan tasalla. Eli kyllä tämä kaksi miljoonaa on jo ylittynyt. Ja varmasti (se) tulee näkymään rekisterissä tänään tai viimeistään huomenna, Puumalainen sanoi STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa torstaina.

Puumalainen sanoi, että Suomi on rokottanut ensimmäisellä rokoteannoksella väestöä erittäin tehokkaasti.

– Ja nopeammin kuin oikeastaan mikään muu maa, jolla on ollut käytössä sama rokotevalikoima, Puumalainen lisäsi.

EU-maiden keskinäisessä vertailussa Suomi ei ole kärjessä, kun katsotaan kaksi annosta saaneiden määriä.

THL kertoi torstaina, että noin 1,8 miljoonaa suomalaista on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja määrä on kasvanut keskiviikosta reilulla 40 000:lla. Toisen rokoteannoksen on saanut lähes 185 000 suomalaista. Toisen annoksen saaneiden määrä kasvoi keskiviikosta lähes 6 900:lla.

Rokotekattavuus on ensimmäisen annoksen osalta nyt 32,4 prosenttia ja toisen annoksen osalta 3,3.

Strategiajohtaja: Brittivariantti saattaa aiheuttaa vakavampaa tautia

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että ennusteet koronapotilaiden sairaalahoidon tarpeen kasvusta ovat laskussa, mutta ne laskevat hitaasti.

– Jo jonkin aikaa on ollut ilmeistä, että tartunnat laskevat nopeammin kuin sairaalakuormitus. Tiedämme, että sairaalahoidontarve tulee esiin viiveellä, Voipio-Pulkki sanoo ja lisää:

– Ei voi välttyä ajatukselta, mutta saattaa olla, että maassa yleistynyt brittivariantti aiheuttaa hiukan vakavampaa tautia. Voi olla mahdotonta sitä osoittaa, vaikka tätä yritetään. Monesta muusta maasta tätä tietoa on saatu.

Suomessa oli viime perjantaihin mennessä vahvistettu 4 521 brittivarianttitapausta. THL päivittää vahvistettujen varianttitapausten määriä kerran viikossa perjantaisin.

Yksi uusi koronaan liittyvä kuolema, 27 tehohoidossa

THL kertoi torstaina myös, että Suomessa on yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema. Yhteensä Suomessa on kuollut 919 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin pandemian alusta lähtien.

Lisäksi THL kertoi tietoja sairaalahoitoa tarvitsevien määrästä. Torstaina sairaalahoitoa tarvitsi 127 potilasta, joista 27 oli tehohoidon tarpeessa. Tehohoitoa tarvitsevien määrä kasvoi keskiviikkoon verrattuna kolmella ihmisellä.

Erikoissairaanhoidon osastoilla oli koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi 68 ihmistä ja heidän määränsä oli laskenut eilisestä viidellä. Perusterveydenhuollon osastoilla oli torstaina 32 ihmistä, yksi vähemmän kuin keskiviikkona.

280 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa raportoitiin torstaina 280 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 3 020 koronavirustartuntaa, mikä on 1 383 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta ihmistä kohti oli torstaina koko maassa 54,5.

Sairaanhoitopiireittäin korkein ilmaantuvuusluku on Päijät-Hämeessä, jossa se oli torstaina 100,2. Aiemmissa pahimmissa tautipesäkkeissä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluvut ovat alle 90, Husin alueella 88,9 ja Varsinais-Suomessa 82,7.

– Päijät-Häme on ollut kohtuullisen korkealla tasolla ja jossain vaiheessa (se) oli tulossa alaspäinkin, mutta nyt sitten on tartuntaryppäitä ollut. Erityisesti Lahden seudulla on ollut runsaammin tartuntoja, jotka nyt sitten näkyvät tässä ja jatkotartunnoissa, STM:n johtaja Pasi Pohjola sanoi.

THL:n ylilääkärin Otto Helveen mukaan Husin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla tapausmäärät ovat olleet selkeässä laskussa, vaikka viimeisten päivien aikana lasku ei ole edennyt samaan tahtiin kuin aiemmin.

– Jäljitystieto kertyy aika hitaasti. Helsingin osalta saamme joka viikko aika hyvän analyysin. Sieltä on nähtävissä, että suuret tartunnanlähteet, kuten suuret rakennustyömaat, isot juhlat ja tällaiset ovat jääneet vähemmälle. Tilanne on korjaantunut ja siihen on myös pyritty. Vaikutelma on se, että hyvinkin tasaisesti on kohdentunut tartuntojen väheneminen ja se on tietysti hyvä asia. Sitten jos joku suuri rypäs tulee, niin tartunnat pompahtavat nopeasti korkealle, STM:n strategiajohtaja Voipio-Pulkki lisäsi.

Pienin ilmaantuvuusluku on Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella, 1,3.

Suomen tartuntatilanne hyvä moneen Euroopan maahan verraten

Euroopan tautienehkäisy ja valvontaviraston (ECDC) torstaina julkaisemien tietojen mukaan Suomen tautitilanne on hyvä moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna. Suomen naapurimaista esimerkiksi Ruotsissa ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti kahdelta edelliseltä viikolta on 691,5 ja Virossa 388,3. Norjassa lukema on 111 ja Tanskassa 176,9.

Euroopan suurista maista Ranskassa lukema on 538,8, Saksassa 327,4 ja Espanjassa 236,8. Suomea pienempi ilmaantuvuusluku on vain Islannissa, 42,3.

Tunnetuista Euroopan matkailumaista Kyproksella ilmaantuvuusluku on 1145,4, Kroatiassa 673,3, Kreikassa 290,6 ja Italiassa 292,8.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut