Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin lupaa Venäjän puolustavan kansallista etuaan jämäkästi

Venäjällä presidentti Vladimir Putin vannoo maansa puolustavan jämäkästi kansallista etuaan kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi. Putin puhui sotilashenkilöstölle ja veteraaneille Moskovassa Punaisella torilla voitonpäivän viettämisen yhteydessä ennen vuosittaista sotilasparaatia.

– Venäjä johdonmukaisesti puolustaa kansainvälistä oikeutta. Samaan aikaan me puolustamme jämäkästi kansallista etuamme varmistaaksemme kansalaistemme turvallisuuden, presidentti lausui puheessaan.

Putin myös tuomitsi kuvailemansa "ideologioiden paluun" ajalta, jolloin "rodullisen tai kansallisen ylivallan, antisemitismin ja venäjänvastaisuuden vastaiset viestit muuttuivat yhä kyynisemmiksi"

Venäläismedian mukaan paraatiin osallistuu yli 12 000 asevoimien edustajaa. Lisäksi paraatissa nähdään hävittäjiä, helikoptereita ja muita taisteluvälineitä.

Voitonpäivän paraatia on järjestetty Venäjällä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Paraateja on myös kymmenissä muissa kaupungeissa.

Tällä viikolla tehdyn kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia venäläisistä pitää voitonpäivää maan tärkeimpänä juhlapäivänä. Kolmannes vastaajista kertoi osallistuvansa juhlintaan, ja viidennes kertoi seuraavansa tapahtumia televisiosta.

Putinin valtavuosikymmeninä päivän merkitys on korostunut Venäjän sotilasmahdin esittelijänä.

Venäjän ja lännen välit kireinä

Voitonpäivän juhlinta osuu hetkeen, jonka Venäjän ja lännen välit ovat kiristyneet lähelle kylmän sodan aikoja. Venäjän diplomaatteja on karkotettu useista Euroopan maista vakoiluskandaalien vuoksi, ja Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet pakotteita vankilassa olevan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelun sekä epäiltyjen hakkerointien ja verkkohyökkäysten vuoksi.

Venäjä on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan esimerkiksi Syyriassa. Lisäksi maan sanotaan tukevan separatisteja Itä-Ukrainassa, jossa vuonna 2014 alkanut konflikti on kiihtynyt uudelleen.

Viime kuussa Venäjällä oli noin 100 000 sotilasta lähellä Ukrainan rajaa sekä Krimin niemimaalla. Venäjä kuitenkin ilmoitti pian lopettavansa sotaharjoitukset. Monet pitivät Venäjän toimia Ukrainassa kokeena Yhdysvaltain uudelle presidentille Joe Bidenille.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vieraili Kiovassa osoittamassa tukea Ukrainalle. Bidenin ja Putinin odotetaan tapaavan ensi kuussa.