Koronaepidemian torjuntaa hoidetaan jatkossa alueellisin päätöksin ja suosituksin, koska epidemian nopean kiihtymisen uhka on poistunut

Kiihtymisvaiheen alueilla voitaisiin avata kirjastoja, museoita ja muita julkisia tiloja. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Marja Juonala / STT

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päättänyt, että koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallisista toimenpidetasoista. Koronaviruksen torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia.

STM ohjaa kaikki alueet luopumaan toimenpidetasoihin liitetyistä lisätoimenpiteistä, kuten kuuden hengen kokoontumisrajoituksista. Näitä tiukimpia kokoontumisrajoituksia on tähän asti noudatettu koronaepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla. Alueita ohjataan kuitenkin edelleen noudattamaan suosituksia ja rajoituksia alueellisen epidemiavaiheen mukaisesti, kertoo STM tiedotteessa.

Esimerkiksi leviämisvaiheen alueilla kokoontumisrajoitus lievenisi nykyisestä kuudesta maksimissaan 10 henkilöön yksityistilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa. Alueelliset viranomaiset tekevät kuitenkin rajoituksista päätökset kunkin alueen tautitilanteen mukaan.

Suurimpia muutokset toimenpiteissä ovat kiihtymisvaiheen alueilla. Niillä voitaisiin jatkossa sallia esimerkiksi ulkona tapahtuva ryhmäharrastustoiminta ja järjestää yleisötilaisuuksia osallistujarajoituksin. Kiihtymisvaiheen alueilla voitaisiin avata kirjastoja, museoita ja muita julkisia tiloja. Yksityistilaisuuksiin voisi osallistua maksimissaan 20 henkilöä, yleisötilaisuuksiin sisällä 10 henkeä ja ulkotiloissa 50 henkilöä, turvaväliohjeistuksella enemmän.

Perustasolla yleisötilaisuuksissa voi olla koolla enimmillään 50 henkilöä, ja turvaväliohjeistuksella enemmän.

Etätyö- ja kasvomaskisuositukset pysyvät ennallaan, samoin esimerkiksi turvaväli- ja hygieniakäytännöt.

Leviämisvaiheessa neljä sairaanhoitopiiriä

Koronaepidemian leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit. Kiihtymisvaiheessa ovat Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Ahvenanmaan sairaanhoitopiirit. Loput alueet ovat perustasolla.

Kunkin alueen toimivaltaiset viranomaiset tekevät päätökset rajoituksista ja suosituksista harkintansa ja lainsäädännön perusteella. STM painottaa rajoitusten purkamisessa suunnitelmallisuutta sekä monipuolista ja laajaa arviointia.

Rajoitusten purkamisessa on ministeriön mukaan otettava huomioon lapset ja nuoret ensin -periaate. Tiukempiin toimenpiteisiin voidaan joutua palaamaan, jos epidemiatilanne vaikeutuu.

Ravintoloiden aukioloajoista ei näiden toimien yhteydessä tehty päätöksiä. Valtioneuvosto tarkastelee ravintolarajoitusten kokonaisuutta erikseen.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut