Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä ja Valko-Venäjä puolustelivat matkustajakoneen käännyttämistä Minskiin – kiinni otettu oppositioaktivisti on pidätyskeskuksessa Minskissä

Venäjä ja Valko-Venäjä puolustelivat maanantaina Ryanairin matkustajakoneen pakottamista Minskiin sunnuntaina. Valko-Venäjän mukaan kone teki hätälaskun Minskiin pommiuhan vuoksi. Länsimaiden mukaan syynä oli se, että koneessa oli valkovenäläinen oppositioaktivisti Raman Pratasevitsh, joka otettiin kiinni Minskissä.

Valko-Venäjä sanoo, että Ryanairin kone teki hätälaskun Minskiin eilen palestiinalaisjärjestö Hamasilta tulleen pommiuhan vuoksi. Maan liikenneministeriön mukaan Valko-Venäjä oli saanut Hamasin nimissä lähetetyn uhkauksen, jonka mukaan kone räjäytettäisiin Liettuan pääkaupungin Vilnan yllä, jos EU ei lakkaisi tukemasta Israelia konfliktissa.

Valko-Venäjän selitys ontuu, sillä Israelin ja Hamasin tulitauko astui voimaan jo kaksi päivää ennen kuin kone teki hätälaskunsa. Lisäksi Minsk ei ollut alun perin edes koneen reitillä. Hamas on kiistänyt lähettäneensä mitään pommiuhkausta.

Valko-Venäjän ilmavoimien mukaan koneen kapteeni teki itse päätöksen laskeutua Minskiin.

Myös oppositioaktivistin naisystävä otettiin kiinni

Pratasevitsh on pidätyskeskuksessa Minskissä, kertoi Valko-Venäjän sisäministeriö maanantaina. Pratasevitshin äiti oli aiemmin kertonut saaneensa vahvistamattomia tietoja, joiden mukaan hänen poikansa olisi sairaalassa kriittisessä tilassa sydänongelmien vuoksi. Viranomaisten mukaan nämä tiedot eivät pidä paikkaansa.

Valko-Venäjä julkaisi tv-kanavillaan myös videon, jossa piestyn oloinen Pratasevitsh muun muassa tunnustaa syyllisyytensä luvattomien mielenosoitusten organisointiin ja kiistää, että hänellä olisi terveysongelmia. Videollakin näkyvistä ruhjeistaan huolimatta hän sanoo Valko-Venäjän viranomaisten kohdelleen häntä hyvin.

Maanantaina varmistui, että myös Pratasevitshin naisystävä Sofia Sapega, joka oli samalla lennolla, on otettu kiinni. Sapegan yliopiston mukaan hänet otettiin kiinni tekaistujen epäilyjen perusteella.

– Teon takana oli Valko-Venäjän viranomaisten peiteoperaatio, Liettuassa toimivan yliopiston lausunnossa sanottiin.

Sapega on kertonut olevansa minskiläisessä pidätyskeskuksessa, kertoo BBC:n venäjänkielinen palvelu . Se on saanut tiedon Sapegan äidiltä Anna Duditshilta, joka kertoo saaneensa tyttäreltään Whatsapp-viestin. Myöskään Duditsh ei tiedä, mistä hänen tytärtään syytetään.

Valko-Venäjän ulkoministeriön mukaan länsimaiden syytteet koneen pakottamisesta Minskiin ovat "perusteettomia". Maan ulkoministeriön tiedottajan mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Valko-Venäjän viranomaiset toimineet tilanteessa kansainvälisten säädösten mukaisesti. Tiedottajan mukaan länsimaat pyrkivät politisoimaan tilannetta.

Telegramissa toimivan puolivirallisen presidentinkanslian kanavan mukaan päätös oli oikea, koska koneessa oli pommiuhka.

– Miten valtion tulisi reagoida terrorisuunnitelmiin? Kuka tietää, mitä ideoita pommiuhasta kertoneilla ja varsinkin heillä, jotka saattoivat olla matkustajien joukossa, oli, kyseltiin kanavalla.

– Ja kuvitellaanpa että tämä kone ohjattaisiin tarkoituksellisesti kohti teidän kotianne. Eikö valtio olisi syyllinen, jos se ei yrittäisi suojella teitä, kirjoitus jatkui.

Venäjän ulkoministeriöstä osoitettiin syyttävä llä sormella länsimaita

Venäjä puolestaan kertoi järkyttyneensä länsimaiden syytöksistä. Ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova syytti Facebookissa länsimaita itseään muun muassa sieppauksista ja laittomista pidätyksistä.

Zaharova kaivoi esiin tapauksen vuodelta 2013, jolloin Venäjältä palanneen Bolivian presidentin Evo Moralesin kone laskeutui Wieniin. Morales oli tarjonnut turvapaikkaa amerikkalaiselle tietovuotajalle Edward Snowdenille, jonka epäiltiin olevan koneessa. Yksityiskoneellaan lentänyt Morales pääsi jatkamaan matkaansa Itävallasta.

Reaktio Kremlistä oli huomattavasti varovaisempi. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ei halunnut varsinaisesti kommentoida Ryanairin tapausta vaan viittasi kansainvälisiin sääntöihin, joiden noudattamisen arviointi kuuluu hänen mukaansa kansainvälisille ilmailuviranomaisille.

Venäjä on Valko-Venäjän nykyhallinnon ja Aljaksandr Lukashenkan läheisin tukija.

Nato käsittelee Valko-Venäjän toimintaa huomenna

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden suurlähettiläät käsittelevät Valko-Venäjän laskeutumaan pakottaman Ryanairin lennon tapausta kokouksessaan huomenna, kertoo Naton edustaja. Hänen mukaansa jäsenmaat konsultoivat toisiaan tapahtuneesta parhaillaan.

Minskiin pakotettu Ryanairin lento lähti Kreikasta ja oli matkalla Liettuaan. Lennolla käytetty kone oli rekisteröity Puolaan. Kaikki kolme maata ovat Naton jäseniä.

---

Lähteenä myös AFP