Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TS: Kymmenet tytöt saattaneet joutua seksuaalitekojen uhreiksi naantalilaisella hevostallilla – nuorimmat 12-vuotiaita

Turun Sanomien mukaan ainakin kymmeniä 12–20-vuotiaita tyttöjä tai nuoria naisia olisi joutunut eriasteisten seksuaalitekojen kohteiksi naantalilaisella hevostallilla kymmenen vuoden aikana. SR Tallin pitäjät ovat TS:n mukaan teettäneet tytöillä raskasta työtä ja vaatineet heitä lyömään hevosia.

Omistajapariskunnan naisosapuoli kiistää väitteet STT:lle. Poliisille on tullut tapauksesta muutama rikosilmoitus, joita selvitetään. Omistajat ovat puolestaan tehneet rikosilmoituksen lehdessä esitetyistä väitteistä.

Tapahtumat on lehden mukaan pitänyt piilossa se, että tallin omistajapariskunta on pelotellut tytöt ja heidän läheisensä hiljaisiksi muun muassa uhkailulla. Lehden mukaan seksuaaliset teot ovat olleet esimerkiksi kommentointia ja koskettelua, mutta osa teoista täyttää lain määrittelemät kriteerit lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Monille pari kertoi suoraan, että miehen tavoitteena oli seksi tytön kanssa, lehti kirjoittaa.

Toiminta Turun eläinsuojeluyhdistyksen (Tesy) omistamissa tiloissa on jatkunut näihin päiviin, ja tallinpitäjät ovat yhdistyksen aktiivijäseniä, lehti kirjoittaa.

Nainen kiistää väitteet

Tallin omistajapariskunnan naisosapuoli sanoo STT:lle, että lehdessä esitetyt väitteet nuoriin kohdistuneista seksuaalisista teoista eivät pidä paikkaansa.

– Tämä on katkeroituneiden nuorten kosto, omistaja sanoo.

– He ovat jostain syystä tai toisesta joskus meidän kanssa riitaantuneet tai sitten on meidän toimesta [hoitopaikka] irtisanottu.

Tallilla ei omistajan mukaan ole teetetty pakkotyötä.

– Lapset ja nuoret ovat siellä ihan itse saaneet tehdä, mitä he ovat halunneet hevosten kanssa tehdä ja siivota hevosten karsinoita ynnä muuta, omistaja sanoo.

– Meidän toimesta tai meidän pakottamana siellä ei ole kukaan joutunut koskaan tekemään mitään.

Eläimiä ei omistajan mukaan myöskään ole näännytetty tai lyöty. Omistajan mukaan lehdessä on julkaistu tallin hevosista melkein kymmenen vuotta vanhoja kuvia.

Naisen mukaan SR Talli -toiminimi on poistettu käytöstä tammikuussa, mutta hevostenpito tallilla jatkuu. Nainen kertoo omistajien tehneet heihin kohdistuneista väitteistä rikosilmoituksen.

Turun Sanomien mukaan juttukokonaisuus perustuu laajaan ja monipuoliseen lähdeaineistoon. Tiedot on sen mukaan varmistettu toisistaan riippumattomista lähteistä, joiden määrää lehti ei mainitse. Uhrien suojelemiseksi tapahtumista ei kerrota yksityiskohtia.

Eläinlääkäri teki tarkastuskäynnin

Turun Sanomien mukaan tallilla olisi myös laiminlyöty hevosia. Turun kaupungin valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila kertoo STT:lle tehneensä tallille tiistaina ammattimaisen eläintenpitotarkastuksen. Korte-Mattilan mukaan tallin omistaja otti yhteyttä ja pyysi tarkastusta noin 1–2 viikkoa sitten.

Tarkastuksessaan Korte-Mattila ei havainnut huomautettavaa. Tallilla ei hänen mukaansa ollut laihoja eläimiä eikä hevosten tai ponien käyttäytymisessä ollut arastelua, joka voisi viitata väkivaltaiseen kohteluun.

– En huomannut mitään sellaista käyttäytymistä, mikä viittaisi siihen, että eläimiä kohdeltaisiin väkivaltaisesti, Korte-Mattila sanoo.

Korte-Mattila kertoo saaneensa tietää tallia koskevasta uutisesta vasta käyntinsä jälkeen.

– Kuvia vastaavia laihoja eläimiä en siellä tänään tarkastuksella havainnut.

Korte-Mattila arvioi, että kuvat voisivat olla peräisin haltuun otettujen eläimien haltuunottotilanteista.

Ammattimaiset eläintenpitopaikat tarkastetaan tallien kohdalla yleensä kerran kolmessa vuodessa, Korte-Mattila kertoo. Edellisen kerran hän on tehnyt tarkastuskäynnin tallille marraskuussa 2019 eikä tuolloin löytänyt huomautettavaa.

Poliisi selvittelee rikosilmoituksia

Turun Sanomien tietojen mukaan talliin liittyviä rikosilmoituksia on tehty neljä, mutta todellisten uhrien määrä pelkästään eriasteisten seksuaalitekojen osalta voisi olla ainakin kymmeniä.

Lounais-Suomen poliisista vahvistettiin STT:lle, että tiistaiaamuun mennessä rikosilmoituksia oli tullut neljä.

– Asian selvittely on alkutekijöissään. Asiaa selvitellään, tässä kohtaa ollaan kovin alkuvaiheessa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Lamppu.

Lamppu kertoo, että ensimmäiset ilmoitukset tulivat viime viikolla. Niiden perusteella mahdollisia asianomistajia olisi tällä hetkellä muutamia.

Tämä merkitsee, että lehtijutun perusteella epäilyt olisivat huomattavasti laajempia kuin poliisin tietoon saatetut rikosepäilyt.

Rikosilmoituksiin on kirjattu epäiltyjä seksuaalirikoksia, uhkaamista ja kunniaan liittyviä rikoksia, tutkinnanjohtaja kuvailee. Hän myös vahvistaa, että väitteistä on tehty vastailmoitus.

Lounais-Suomen poliisi kertoi myös Twitterissä muutamista rikosilmoituksista ja siitä, että uutisoinnin myötä poliisille on tullut useita yhteydenottoja, joita selvitetään.

Lamppu kertoo STT:lle, että Naantalin kaupungille oli tullut useita huolestuneita yhteydenottoja ja sieltä on puolestaan oltu yhteydessä poliisiin. Tutkinnanjohtajalla ei vielä tiistaina ollut tarkkoja tietoja yhteydenottojen sisällöstä.

Poliisi myös lisäsi Twitterissä, että asiasta tietävät voivat olla yhteydessä osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Turun Sanomat kertoi tiistai-iltana, että poliisilla oli illalla operaatio SR Tallin tiloissa. STT ei tavoittanut Lounais-Suomen poliisia kommentoimaan asiaa. Myöskään TS ei ollut tavoittanut poliisia tiistai-iltana.