Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halpalentoyhtiö Norwegian pyristeli irti konkurssiuhasta

Halpalentoyhtiö Norwegian Air Shuttlen välitön konkurssiuhka on ohi. Yhtiö kertoo neuvotelleensa velkojiensa kanssa velkojen leikkaamisesta 63–65 miljardilla Norjan kruunulla (6,2–6,4 miljardilla eurolla).

Norjalaiset ja irlantilaiset tuomioistuimet ovat hyväksyneet Norwegianin saneerausohjelman. Useiden Norwegianin tytäryhtiöiden kotipaikka on Irlanti.

Velkojen leikkaamisen ohella Norwegian luopuu tappiollisista pitkän matkan reiteistään. Samalla yhtiö supistaa työvoimansa määrää 3 300 henkilöön 10 200 henkilöstä. Lentokoneiden määrä vähenee 51 koneeseen 156 koneesta.

– On helpotus olla jälleen normaali lentoyhtiö, sanoi Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram tiedotustilaisuudessa.

Norwegianin kassa on kasvatettu toimenpiteiden ansiosta seitsemään miljardiin kruunuun. Schramin mukaan "sotakassan" pitäisi kestää ensi vuoden kesän yli. Yhtiö on kerännyt osakeannilla kuusi miljardia kruunua.

– Olemme tarpeeksi voimakkaita kohtaamaan yhteiskuntien täydellisen avautumisen, hän arvioi.

Osake lähti jyrkkään nousuun

Norwegianin tappio ennen veroja oli tammi-maaliskuussa 1,2 miljardia kruunua. Vuosi sitten tappio oli 3,3 miljardia kruunua.

Viime vuoden ensimmäinen neljännes oli valtaosin koronaa edeltävää aikaa, joten yhtiö oli vakavissa vaikeuksissa jo ennen pandemiaa.

Norwegianin osake lähti 30 prosentin nousuun Oslon pörssissä sen jälkeen, kun saneerauspäätös tuli julki.