Suomen Kuvalehti: Geologian tutkimuskeskus auttanut Saudi-Arabiaa uraanivarantojen kartoittamisessa

Brittilehti Guardian uutisoi GTK:n roolista Saudi-Arabian uraanikartoituksissa jo viime syyskuussa. MILLA TAKALA / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen / STT

Työ- ja elinkeinoministeriön alainen Geologian tutkimuskeskus (GTK) on auttanut Saudi-Arabiaa maan uraanivarantojen kartoittamisessa, kertoo Suomen Kuvalehti .

GTK ei lehden mukaan kerro hankkeesta verkkosivuillaan tai vuosiraporteissaan. GTK myöntää yhteistyön Suomen Kuvalehdelle ja perustelee vaitonaisuutta "salassapitosopimuksilla", lehti kirjoittaa.

GTK:n operatiivisen toiminnan johtaja Olli Breilin sanoo Suomen Kuvalehdelle, että GTK:n rooli rajoittui laaduntarkkailuun. Projektissa työskenteli Breilinin mukaan pääasiassa yksi henkilö, mutta välillä mukana oli useampia asiantuntijoita.

Breilin ei salassapitosopimukseen vedoten kerro Suomen Kuvalehdelle, paljonko Saudi-Arabia maksoi urakasta GTK:lle.

– Yleisellä tasolla voin todeta, että budjetiltaan se oli kansainvälisistä projekteistamme suurimpien joukossa, Breilin sanoo lehdelle.

Guardian kertoi GTK:n roolista jo viime syksynä

Brittilehti Guardian uutisoi GTK:n roolista Saudi-Arabian uraanikartoituksissa jo viime syyskuussa. Guardianin tiedot perustuivat lehden haltuunsa saamaan kiinalaisten geologien luottamukselliseen raporttiin. Suomen Kuvalehden mukaan suomalaismedia ei tarttunut brittilehden uutiseen.

Guardianin näkemien asiakirjojen mukaan Saudi-Arabialla on todennäköisesti riittävästi louhittavia uraanivarantoja ydinpolttoaineen valmistusta varten. Brittilehden mukaan tiedot lisäävät huolia Saudi-Arabian kiinnostuksesta omaan ydinaseohjelmaan.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman ilmoitti yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelussa vuonna 2018, että jos Iran kehittää ydinaseen, saudit tekevät samoin mahdollisimman pian.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut