Valkoposkihanhilla todettu lintuinfluenssaa Pohjois-Karjalassa – toimi näin, jos kohtaat kuolleita lintuja

Valkoposkihankia. Arkistokuva. Mika Strandén
Riikka Minkkinen

Riikka Minkkinen

Pohjois-Karjalassa varmistui viime viikon torstaina kevään ensimmäinen lintuinfluenssatapaus.

Kiteeltä kuolleena löydetyllä valkoposkihanhella todettiin Ruokaviraston tutkimuksissa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa.

Pohjois- ja Etelä-Karjalasta on toimitettu Ruokavirastoon toukokuun aikana useampia lintuja, etenkin valkoposkihanhia, lintuinfluenssaepäilyinä tutkittavaksi.

Kiteeltä 17. toukokuuta löytynyt valkoposkihanhi on ensimmäinen varmistunut tautitapaus, jossa todettiin linnuilla korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssaa.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Lintujen joukkokuolemalla tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena viisi tai useampi vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea. Jos lintuja on kuitenkin kosketeltu, kädet pestään kosketuksen jälkeen hyvin vedellä ja saippualla.

Tarvittaessa käytetään lisäksi alkoholipitoista käsihuuhdetta. Ennen käsien pesua ei tule syödä, tupakoida eikä hieroa silmiä tai nenää.

Myös paikka, jossa lintu oli, tai esine, jolla lintua koskettiin, on pestävä, jos on todennäköistä, että paikkaan tai esineeseen tullaan koskemaan käsin, tai on kyse ruokailu- tai pikkulasten oleskelupaikasta.

Sade huuhtelee ja auringonvalo hävittää viruksia, joten luonnontilaisia paikkoja ei käsitellä.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, mutta linnuissa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut