Venäjällä poliisi pysäytti lähtöön valmistautumassa olleen lentokoneen ja otti kiinni lennolla olleen oppositioaktivistin

Venäjällä poliisi pysäytti maanantaina jo rullaamassa olleen lentokoneen ja otti kiinni lennolla olleen oppositioaktivistin. Venäjän nykyhallinnon vastustajien mukaan maassa on ollut syyskuulle suunniteltujen parlamenttivaalien alla käynnissä pidätys- ja pelottelukampanja, joka kohdistuu presidentin Vladimir Putinin vastustajiin.

Poliittinen aktivisti Andrei Pivovarov poistettiin Puolan pääkaupunkiin Varsovaan matkalla olleesta koneesta Pietarissa myöhään maanantaina. Pivovarovin mukaan lentokone oli jo valmistautumassa lähtöön, kun poliisi nousi koneeseen ja käski häntä poistumaan koneesta.

Poliisi teki yöllä kotietsinnän Pivovarovin asuntoon Pietarissa, ja 39-vuotiasta aktivistia vastaan aloitettiin tutkinta yhteistyöstä ei-toivotun järjestön kanssa. Kotietsinnästä ja tutkinnasta kertoivat Facebookissa Pivovarovin edustajat.

Jos Pivovarov tuomitaan, hän voi saada jopa kuuden vuoden mittaisen vankeustuomion.

Pivovarov on Avoin Venäjä -kansalaisjärjestön entinen johtaja. Avoin Venäjä luokiteltiin Venäjällä vuonna 2017 ei-toivotuksi järjestöksi, mikä tarkoittaa, että sille työskentelevät ihmiset voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.

Järjestö ilmoitti viime viikolla lopettavansa toimintansa suojellakseen jäseniään syytteiltä.

Avoin Venäjä -järjestön perusti maanpaossa elävä entinen oligarkki ja Venäjän nykyhallinnon vastustaja Mihail Hodorkovski.

Amnesty: Hallinto jatkaa noitavainoa

Tiistaina Pivovarov siirrettiin maan eteläosassa sijaitsevaan Krasnodarin kaupunkiin, jossa aktivistiin kohdistuva tutkintakin aloitettiin.

Venäjän tutkintakomitean Krasnodarin haaraosaston tiedotteen mukaan Pivovarov oli julkaissut viime vuoden elokuussa "ei-toivottua järjestöä" tukevaa materiaalia.

Lisäksi miehen syytettiin tiedotteen mukaan yrittäneen maanantaina paeta rikostutkijoita. Pivovarovin mukaan hän oli lähdössä lomamatkalle, kun hänet otettiin kiinni.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut , että Venäjä vapauttaa Pivovarovin välittömästi. Amnestyn Moskovan toimiston johtajan Natalia Zviaginan mukaan "noitavaino" Avoin Venäjä -järjestöä vastaan jatkuu, vaikka järjestö on itse päättänyt lopettaa toimintansa jäseniään suojellakseen.

Zviagina kuvailee hallinnon käyttävän "ei-toivottuihin järjestöihin" liittyvää lakia kriitikoidensa hiljentämiseen. Hänen mukaansa koko lainsäädännön ainoa tarkoitus ovat itsenäisiin järjestöihin kohdistuvat kurinpalautustoimet ja näihin järjestöihin yhdistettyjen syyttäminen.

– Andrei Pivovarov täytyy vapauttaa välittömästi, kaikki hänen ja muiden "ei-toivottujen järjestöjen" -lain perusteella syytettyjen syytteet tulee hylätä ja tämä syrjivä laki tulee kumota, Zviagina vaati Amnestyn tiedotteessa.

"Kaunis aamu Putinin Venäjällä"

Maanantaista lentoa operoiva puolalaislentoyhtiö LOT on kertonut koneen olleen rullaamassa kentällä, kun lennonvalvonta oli määrännyt koneen palaamaan pysäköintialueelle.

– Pilotin oli pakko noudattaa tätä määräystä, koska hän oli Venäjän toimivallan alla, puolalainen uutistoimisto PAP kertoi yhtiön sanoneen.

Puola on kertonut selvittävänsä tapausta.

– Tämä on epätavallinen toimi, sillä jos venäläiset halusivat ottaa tämän henkilön kiinni, he olisivat voineet tehdä niin jo ennen koneeseen nousua. Kysymys kuuluu, miksi se tehtiin juuri tuolla hetkellä, Puolan varaulkoministeri Piotr Wawrzyk kertoi valtion televisiokanava TVP:lle.

– Sivistyneen maailman standardit eivät päde tässä, hän lisäsi.

Wawrzykin mukaan Venäjän poliisi suoritti tiistaiaamuna etsintöjä myös entisen oppositiopäättäjän Dmitri Gudkovin Moskovan ulkopuolella sijaitsevassa kodissa sekä tämän liittolaisten kodeissa.

– En tiedä, mikä (etsintöjen) virallinen syy on. Todellinen syy on selvä, hän sanoi Telegram-viestisovelluksessa.

Dmitrin Gudkovin isä, Venäjän ulkopuolella asuva entinen päättäjä Gennadi Gudkov kertoi myös monien muiden sukulaisten joutuneen ratsioiden kohteeksi.

– Kaunis aamu Putinin Venäjällä, vanhempi Gudkov tviittasi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Valko-Venäjän lentokoneselkkauksesta vain reilu viikko

Vain reilu viikko sitten Valko-Venäjä otti kiinni niin ikään lentokoneella matkalla olleen oppositioaktivistin.

Valkovenäläinen oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh ja hänen venäläinen naisystävänsä Sofija Sapega otettiin kiinni toissaviikon sunnuntaina sen jälkeen, kun Valko-Venäjä oli pakottanut Ateenasta Vilnaan matkalla olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin.

Muun muassa YK, EU ja Yhdysvallat ovat tuominneet Valko-Venäjän toimet.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut