Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavi ilmaisi osanottonsa entisen katolisen sisäoppilaitoksen alueelta löydetyn lasten joukkohaudan johdosta

Paavi Franciscus esitti sunnuntaina osanottonsa Kanadassa löytyneen lasten joukkohaudan johdosta.

215 lapsen jäänteet löydettiin toukokuussa entisen alkuperäiskansoille tarkoitetun sisäoppilaitoksen alueelta, jota katolinen kirkko piti vuosina 1890–1969 Kanadan valtion puolesta.

Puhuessaan sunnuntaina Vatikaanin Pietarinaukiolla paavi sanoi ilmaisevansa solidaarisuutta kanadalaisille yhdessä kanadalaisten piispojen ja Kanadan katolisen kirkon kanssa. Hän puhui myös Kanadan poliittisten ja uskonnollisten johtajien yhteistyön puolesta asian selvittämisessä.

Aiemmin viikolla Vancouverin arkkipiispa pyysi lausunnossaan tapahtunutta anteeksi kirkon puolesta.

Paavi ei kuitenkaan sunnuntaina esittänyt anteeksipyyntöä, jota on vaatinut muun muassa osa Kanadan hallituksen ministereistä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau vaati perjantaina katolista kirkkoa ottamaan vastuun roolistaan Brittiläisessä Kolumbiassa tapahtuneissa kuolemissa.

– Meillä on oltava totuus ennen kuin voimme puhua oikeudenmukaisuudesta, toipumisesta ja sovinnonteosta, Trudeau sanoi.

Kanadassa perustettiin 1800-luvun lopulla sisäoppilaitoksia, joiden tarkoitus oli yrittää sulauttaa alkuperäiskansoja valtaväestöön pakolla.

Valtion ja kirkon ylläpitämiin kovakurisiin sisäoppilaitoksiin pakotettiin arviolta yhteensä 150 000 lasta. Lapset joutuivat kouluissa usein väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi, ja tuhansia lapsia katosi.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.