Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa poliisi tutkii valheellisten koronatestitulosten vyyhtiä

Ruotsissa poliisi tutkii vyyhtiä, jossa jopa 100 000 ihmistä on voinut saada valheellisen koronatestituloksen ja koronatodistuksen, kertovat Expressen ja Aftonbladet .

Poliisi epäilee, että otettuja koronatestejä ei ole lainkaan lähetetty laboratorioon analyysia varten. Tapausta tutkitaan muun muassa törkeänä vaaran aiheuttamisena, törkeänä taudin levittämisenä ja petoksena.

– Huolena on, että valheellisen negatiivisen testituloksen saaneet ihmiset eivät saa ajoissa hoitoa. Toinen seikka ovat maailmalla matkustaneet, jotka eivät ole tienneet tartunnastaan, sanoi viranomaislähde Aftonbladetille.

Tähän mennessä poliisin tutkinta on keskittynyt kuuteen ihmiseen. Expressenin mukaan pääepäilty sekä kaksi muuta ihmistä on pidätetty poissaolevina.

Lauantaina Tukholmassa vangittiin kolme ihmistä, ja heitä epäillään todennäköisin syin törkeästä taudin levittämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä valheellisesta todistuksesta.

– Kaikki kiistävät syyllistyneensä rikokseen, sanoi syyttäjä Alexandra Bittner uutistoimisto TT:lle.

Hän ei halunnut vahvistaa tietoa, jonka mukaan kolme ihmistä olisi pidätetty poissaolevina.

Koronatestejä ja matkustustodistuksia tarjosi hoivayritys. Expressenin mukaan yritys tarjosi pikatestejä 500 kruunun (vajaat 49 euroa) hintaan. Myös antigeenitestejä oli saatavilla.

Testitulos luvattiin kuudessa tunnissa.

Negatiivisen testituloksen saaneet saattoivat ostaa "terveysselvityksen", jonka hinta oli Expressenin saamien tietojen mukaan 1 000 kruunua (noin 98 euroa).