Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmasotakoulun entinen johtaja tuomittiin sakkoihin virka-aseman väärinkäyttämisestä – pyrki saamaan läheisensä testin uusituksi lentoreserviupseerikurssin haussa

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi torstaina Ilmasotakoulun entisen johtajan, eversti Mikko Punnalan sakkoihin virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Käräjäoikeuden mukaan Punnala pyrki vuonna 2018 saamaan lentoreserviupseerikurssin haussa karsiutuneen läheisensä testin uusituksi. Oikeus katsoi, että toiminnallaan Punnala rikkoi hallintolain esteellisyyssäännöstä ja osallistui sellaisen asian valmisteluun, jossa hänen läheisensä oli asianosaisena. Oikeuden mukaan on ilmeistä, että Punnalan tarkoituksena oli hankkia läheiselleen hyötyä.

Oikeus kuuli todistajana valintakokeesta vastannutta psykologia, jonka mukaan Punnala oli pyytänyt saada nähtäväkseen ja tarkastettavakseen läheisensä koetulokset. Tämän jälkeen Punnala oli tuonut esille, että hänen läheisensä mielestä testissä ja sen johtamisessa oli ollut puutteita, mitkä olivat johtaneet huonoon testitulokseen, tuomiossa sanotaan.

Punnala piti läheisensä karsiutumista oikeusmurhana – virkarikoksen käsittely päättyi käräjäoikeudessa, tuomio myöhemmin kesäkuussa

Ilmasotakoulun entinen johtaja Mikko Punnala kiisti syytteet virka-aseman väärinkäytöstä – alaisen mukaan johtaja oli vastustanut kovasti karenssin säilyttämistä

Ilmasotakoulun entinen johtaja Mikko Punnala oikeuteen epäiltynä virka-aseman väärinkäyttämisestä

Psykologin mukaan Punnala oli seuraavana päivänä soittanut hänelle ja ilmoittanut, että on tapahtunut oikeusmurha, ja että läheinen oli kutsuttava uusintatesteihin.

Testin uusiminen olisi vaikuttanut siihen, keitä henkilöitä pääsee haussa jatkoon ja näin ollen mahdollisesti myös lopulliselle lentoreserviupseerikurssille, oikeus toteaa.

Punnala kiisti syytteen

Punnala kiisti syytteen ja vaati sen hylkäämistä. Vastauksessaan käräjäoikeudelle Punnala sanoi, ettei hän osallistunut asian valmisteluun läheistensä osalta eikä hänen tarkoituksenaan ollut hankkia heille hyötyä.

Punnala itse kertoi, että hän keskusteli uusintatestin mahdollisuudesta vasta siinä vaiheessa, kun hänen läheisensä oikaisupyyntö testistä oli ollut Ilmavoimien komentajan vastuulla.

Kahden kohdan osalta syyte hylättiin

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen siltä osin kuin kyse oli siitä, oliko Punnala vaikuttanut lisähaun hakemisedellytyksiin siten, että se on suosinut hänen läheisiään.

Lentoupseerikurssin haussa on käytössä karenssi, jonka mukaan hakuun saa osallistua uudelleen vasta kahden vuoden päästä. Karenssin poistaminen antoi Punnalan läheiselle mahdollisuuden hakea kurssille uudelleen ilman karenssiaikaa. Oikeuden mukaan Punnala ei kuitenkaan itse päättänyt karenssin poistamisesta, eikä muutenkaan osallistunut asian valmisteluun sillä tavalla, että sitä olisi pidettävä virka-aseman väärinkäyttämisenä.

Käräjäoikeus puntaroi myös kysymystä siitä, osallistuiko Punnala läheisiään koskevaan valintakokoukseen esteellisyyssäännösten vastaisesti. Oikeus hylkäsi syytteen myös tältä osin.

Punnala oli kysynyt Ilmavoimien lakimieheltä ohjeistusta valintakokoukseen liittyen ja poistunut kokouksesta kahden läheisensä asioiden käsittelyn ajaksi. Oikeus katsoi Punnalan olleen asiassa esteellinen mutta toimineen saamiensa ohjeiden mukaisesti, joten esteellisyysäännöksen rikkomista ei oikeuden mukaan voinut pitää tahallisena.

Käräjäoikeus tuomitsi Punnalan virka-aseman väärinkäyttämisestä 50 päiväsakkoon, joista tulee hänen tuloillaan maksettavaa 2 250 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.