Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varkauden Aluelämpö valmistelee lämmön varastointia kallioon– hukkalämpöä joka talven lämmityskaudella

Kaukolämpöyhtiö Varkauden Aluelämpö on valmistelemassa lämpövarastoinvestointia, jossa tarkoituksena on varastoida kaukolämpöä lämpöpumpputeknologian avulla kallioon.

Yhtiön mukaan hukkalämpöä syntyy jopa talven lämmityskauden aikana, ja hukkalämpö on saatava nykyistä paremmin talteen.

– Tärkein tavoitteemme on edistää Riikinvoiman ekovoimalaitoksen meille tuottaman energian hyötykäyttöä, jolloin energian tuotanto ja kysyntä saadaan kohtaamaan nykyistä paremmin, kertoo Varkauden Aluelämmön toimitusjohtaja Mikko Onkalo tiedotteessa.

Tarkoitus on varastoida ylimääräistä kaukolämpöä kallioon aina kun se on mahdollista ja ottaa sitä käyttöön lämpöpumppujen avulla tarpeen mukaan.

Hankkeen suunnittelusta vastaava konsulttiyhtiö Sweco kertoo, että kaukolämpöön ei ole aikaisemmin yhdistetty Suomessa tämän kokoluokan maalämpöakkua ja hyödynnetty samalla lämpöpumpputeknologiaa. Maailmallakin vastaavia laitoksia on Swecon mukaan vain pari.

Tärkeintä on pitää kaukolämmön paluuveden lämpötila ihanteellisena. Käytännössä laitoksesta saadaan hyötykäyttöön aikaisempaa suurempi määrä energiaa.

– Se tehostaa lämpölaitoksen savukaasupesurien toimintaa eli hiukkaspäästöjen ja hukkalämpöjen talteenottoa, sanoo liiketoimintayksikön johtaja Tuomas Salminen Swecolta tiedotteessa.

Investointipäätös tehdään loppuvuonna

Lämpövarastoinvestoinnin esisuunnittelijan Swecon asiantuntijat selvittävät seuraavaksi lähtötiedot hankintakyselyjä ja loppuvuodesta tehtävää investointipäätöstä varten.

Yhtiön mukaan investoinnin kokonaiskustannukset tulevat olemaan maltilliset verrattuna esimerkiksi kallioluolan louhimiseen tai maanalaisen vesivaraston rakentamiseen. Alustavan arvion mukaan investoinnin suuruus on 3–5 miljoonaa euroa.

– Varkauden Aluelämmön tarpeisiin optimoitu järjestelmä on monistettavissa eri energiayhtiöiden ja alueiden tarpeisiin, sanoo Swecon energiaratkaisujen asiantuntija Riku Maidell tiedotteessa.