Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvisessa Uudessa-Seelannissa historian lämpimin kesäkuu

Uudessa-Seelannissa kesäkuu oli maan mittaushistorian lämpimin. Asiasta kertoi maan kansallinen vesi- ja ilmakehätutkimuslaitos Niwa.

Talvea viettävässä Uudessa-Seelannissa kesäkuun päivittäinen keskilämpötila oli 10,6 astetta, joka on lähes kaksi astetta tavanomaista korkeampi.

Tutkimuslaitoksesta kerrotaan, että samankaltaisia poikkeamia on ollut yli sadassa vuodessa 13.

– Huolestuttavaa on, että viimeisten kymmenen vuoden aikana näin on käynyt kuusi kertaa, sanoi Niwan tutkija Chris Brandolino radiohaastattelussa.

Ennätyslämpimään kesäkuuhun ovat Brandolinon mukaan vaikuttaneet muun muassa korkeammat merilämpötilat ja ilmastonmuutos.

Niwan sääennusteiden mukaan Uuden-Seelannin talvi myös jatkuu lämpimänä.

Säässä on kylläkin ollut nyt tuntuvia eroja Uuden-Seelannin keskeisten kaupunkien välillä. Maan suurin kaupunki Auckland oli kesäkuussa kaupungeista lämpimin ja aurinkoisin, Tauranga kostein, Christchurch kylmin ja kuivin sekä Dunedin vähiten aurinkoinen.

Hiilineutraaliksi 2050 mennessä

Viime vuosi oli Uudessa-Seelannissa mittaushistorian seitsemänneksi lämpimin. Maan pääministeri Jacinda Ardern julisti viime vuonna ilmastohätätilan. Ardernin mukaan tulevien sukupolvien vuoksi tarvitaan välittömiä toimia.

Uusi-Seelanti on sitoutunut tulemaan hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä ja siirtymään pelkästään uusiutuviin energianlähteisiin vuoteen 2035 mennessä.

Jos lämpimät talvikuukaudet jatkuvat tulevina vuosina, se voi aiheuttaa ongelmia muun muassa maataloudelle ja maan hiihtokeskuksille.

– Se asettaa kasvavia haasteita. Pakkasista riippuvainen maatalousteollisuus saattaa kärsiä. Toisaalta lämpimämpi talvisää voisi tarjota mahdollisuuden suunnata Uuden-Seelannin maatalousalaa uudelleen viljelyyn, joka sujuu hyvin lämpimässä ilmastossa, sanoi ilmastotutkija Gregor Macara Guardianille .

Uuden-Seelannin isossa naapurissa Australiassa lämpötilojen nousun on arvioitu muuttaneen maastopalot entistä rajummiksi.