Syke: Rannikoilla on nyt runsaasti sinilevää, sisävesien tilanne parempi – lämmin ja tyyni sää luo levälle otolliset kasvuolosuhteet

Rannikolla sinilevää on etenkin Suomenlahdella ja Saaristomerellä. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Eetu Halonen / STT

Lämmin ja tyyni sää on lisännyt sinilevän kasvua erityisesti merialueilla, Suomen ympäristökeskus (Syke) kertoo tiedotteessaan.

Rannikoilla sinilevää on nyt enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Havaintoja on tehty erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Myös Perämeren rannikolla on runsaasti sinilevän kukintoja.

– Esimerkiksi Saaristomerellä sinilevähavaintojen määrä on kaksinkertaistunut viikon takaisesta, havaintoja koonnut korkeakouluharjoittelija Lilja Nikula Sykestä sanoo.

– Nyt kun näyttää, että hellettä on luvattu vielä ainakin ensi viikoksi, tulee sinilevän kasvu rannikkovesillä todennäköisesti jatkumaan.

Kuluvalla viikolla sinilevän kukinnat ovat lisääntyneet pääkaupunkiseudun edustalla. Esimerkiksi Espoon rannikolla sinilevää on havaittu yksittäisellä havaintopaikalla erittäin runsaasti.

Suomenlahdella rannikkohavaintoja on myös Kirkkonummen, Inkoon, Tammisaaren ja Hangon lähettyvillä. Yksittäisiä runsaita sinilevähavaintoja merialueella on tehty lisäksi itärajan tuntumassa ja Loviisan seudulla.

Perämerellä havaintoja on tehty muun muassa Iin, Kokkolan ja Kannuksen edustalla. Lisäksi Merenkurkussa on havaittu hieman sinilevää Pietarsaaren ja Vaasan edustalla.

Sisävesien tilanne rannikoita rauhallisempi

Sisävesien tilanne on Syken mukaan pääsääntöisesti parempi kuin rannikoilla. Viikon kestäneellä seurantajaksolla ei havaittu runsaita sinilevän pintaesiintymiä yhdelläkään virallisella havaintopaikalla.

Yksittäisillä järvillä on kuitenkin havaittu sinilevää enemmän kuin viime viikolla. Tämä käy ilmi sekä kansalaisten tekemistä havainnoista että satelliittikuvista, Sykestä kerrotaan.

Lämmin ja vähätuulinen sää suosii sinilevän kasvua myös sisävesissä. Järvien pintalämpötilat ovat tällä hetkellä koko maassa 3–6 astetta tavallista korkeampia.

Syke muistuttaa, että veteen, jossa on runsaasti sinilevää, on aina syytä suhtautua varauksella. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää myöskään löyly-, pesu- tai kasteluvetenä.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kuntien terveydensuojeluviranomaiset.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Jouko Karjalainen

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut