Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karhun metsästyskiintiö nousee Suomessa 73:lla, kannan arvioidaan vahvistuneen noin 300 karhulla

Karhun metsästyskiintiö nousee Suomessa 73 karhun verran metsästyskaudelle 2021–22 edelliseen kauteen verrattuna, kertoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessaan. Ministeriö vahvisti asetuksellaan karhun metsästyskiintiöksi 457 karhua.

Kauteen 2019–20 verrattuna kiintiö on 144 karhua suurempi.

Kiintiön nostamisen tavoitteena on ollut katkaista 2010-luvun alussa alkanut karhukannan kasvu Suomessa. Suomessa arvioidaan olevan 2 670–2 800 karhua, mikä on noin 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tällöin karhuja arvioitiin olevan 2 300–2 500.

Metsästyskiintiön määrä suhteessa karhujen arvioituun määrään Suomessa nousee vain hieman. Vahvistetun metsästyskiintiön osuus suhteessa karhukantaan on tulevalla kaudella keskimäärin 16,7 prosenttia, kun se oli aiemmin 15,9.

Karhujen merkittävän muuttoliikkeen Venäjältä Suomeen on arvioitu vaikuttaneen kannan kasvuun. Ministeriön mukaan karhukanta on vahvistunut selvimmin Itä-Suomessa. Suomen riistakeskus päättää poikkeuslupien tarkemmasta kohdentamisesta.

Ministeriön tavoitteena on, että karhuja esiintyy tasaisemmin sopivissa elinympäristöissä koko maassa.

Karhujen tappamista poroista 1,5 miljoonan korvaussumma

Karhu kuuluu tiukasti suojeltuihin lajeihin EU:n luontodirektiivissä. Suomen karhukantaa voidaan kuitenkin säädellä direktiivin sallimalla kannanhoidollisella metsästyksellä, koska kanta on siihen riittävän suuri. Karhu ei ole uhanalaiseksi luokiteltu laji ja sitä voi tavata kaikkialla Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan kiintiön mukainen metsästys ei vaaranna karhukannan kestävyyttä.

Ministeriön tiedotteen mukaan metsästys auttaa pitämään karhukannan sellaisella tasolla, että haitat ja vahingot pysyvät sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti hyväksyttävinä.

Metsästyksen kerrotaan hidastavan kannan kasvunopeutta alueilla, joille karhu on vasta levittäytymässä, jolloin asukkailla on enemmän aikaa tottua ja hyväksyä karhujen läsnäolo.

Tiedotteessa kerrotaan karhun aiheuttamista vahingoista suurimman osan aiheutuvan porotaloudelle.

Karhun tappamia poroja ilmoitettiin viime vuonna 888, kun edellisen vuoden luku oli 654. Viime vuonna ilmoitettu määrä vastaa noin 1,5 miljoonan euron korvaussummaa. Lisäksi karhut aiheuttivat viime vuonna 245 kotieläinvahinkoa, joista maksettiin korvauksia yhteensä noin 212 000 euroa. Suurin osa näistä oli mehiläisvahinkoja.