Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nissan-pomon Japanista pakoon auttanut yhdysvaltalaiskaksikko sai vankeutta

Japanissa on annettu vankeustuomiot kahdelle yhdysvaltalaiselle, jotka auttoivat autonvalmistaja Nissanin entisen johtajan Carlos Ghosnin pakoon maasta suurta kansainvälistä huomiota saaneessa tapauksessa.

Entinen Yhdysvaltain erikoisjoukkojen jäsen sai kaksi vuotta vankeutta, ja hänen poikansa sai 20 kuukauden tuomion.

Talousrikoksista Japanissa syytetty Ghosn pakeni maasta joulukuussa 2019. Hän oli ollut kotiarestissa odottamassa oikeudenkäyntiään, mutta käveli pois kotoaan Tokiossa ja matkusti junalla Osakaan kasvot maskilla ja aurinkolaseilla naamioituna. Osakassa hän tapasi yhdysvaltalaiskontaktinsa, jotka veivät hänet lentokentälle piilotettuna suureen laatikkoon, johon oli porattu ilmareikiä. Laatikossa hän pääsi livahtamaan lentokentän turvatarkastuksen ohi. Itse pako tapahtui yksityiskoneessa.

Yhdysvaltalaiskaksikko on myöntänyt auttaneensa Ghosnia paossa ja kertoo katuvansa tekoaan. Syyttäjät olivat alun perin hakeneet heille yli kahden vuoden vankeusrangaistuksia. Yhdysvallat luovutti kaksikon Japaniin maaliskuussa.

Japanilaissyyttäjien mukaan Ghosnin perhe oli maksanut kaksikolle 860 000 dollaria paon järjestämisestä ja 500 000 dollaria oikeudenkäyntikuluista.

Paossa auttoi myös kolmas mies, joka on kuitenkin edelleen vapaalla jalalla.

Ghosn on nykyään vanhempiensa kotimaassa Libanonissa japanilaisviranomaisten tavoittamattomissa. Libanon on kieltäytynyt luovuttamasta Ghosnia Japaniin.

Ghosn on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä talousrikoksiin ja sanoo syytösten olevan Nissanin johtoportaan tekaisemia. Hän sanoo paenneensa Japanista, koska uskoi, ettei olisi saanut reilua oikeudenkäyntiä. Ghosn pidätettiin alun perin vuonna 2018.