Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordean liiketulos nousi yli 1,3 miljardiin euroon – Suomen toiminnot menestyivät erittäin hyvin

Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoo STT:lle, että konsernin Suomen toiminnot menestyivät huhti–kesäkuussa erittäin hyvin. Hänen mukaansa Nordea oli aktiivinen ja kasvatti liiketoimintaansa Suomessa.

Vang-Jensen korostaa, että Nordea menestyi hyvin myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Muun muassa asuntoluottojen kasvu jatkui, ja markkinaosuudet paranivat kaikissa maissa.

Asuntoluottojen volyymit kasvoivat kuusi prosenttia vuoden takaisesta.

– Asuntojen hinnat ovat nousseet, ja asuntomarkkinoilla on erittäin vilkasta, Vang-Jensen perustelee lainamäärien lisääntymistä.

Hän arvioi kuitenkin, että asuntomarkkinoilla vallitsee väliaikaisia ilmiöitä, jotka johtuvat koronakriisistä.

– Negatiiviset korot tekevät lainaamisen hyvin halvaksi, mikä on vilkastuttanut asuntomarkkinoita, investointeja ja niin edelleen, Vang-Jensen sanoo.

Hän kertoo olevansa huolissaan pitkällä ajanjaksolla hintakuplien synnystä.

Kaikki liiketoiminta-alueet menestyivät hyvin

Nordean liikevoitto kasvoi huhti–kesäkuussa 1,34 miljardiin euroon vuoden takaisesta 306 miljoonasta eurosta. Liikevoiton kasvu johtui liiketoiminnan tuottojen huomattavasta paranemisesta, tiukasta kulujen hallinnasta ja luottotappioiden vähäisestä määrästä.

Luotonanto pienille ja keskisuurille yrityksille lisääntyi kahdeksan prosenttia. Hoidossa oleva varallisuus kasvoi 24 prosenttia 387 miljardiin euroon.

– Kaikki neljä liiketoiminta-aluettamme menestyivät erittäin hyvin, Vang-Jensen kertoo.

Kotitalouksien luottojen ja säästämisen ohella Nordea toimii yrityspankkina pienille ja keskisuurille yrityksille, hoitaa suuryritysten pankkiasioita ja toimii omaisuudenhoidossa.

Koronakriisillä on ollut suuria vaikutuksia Nordeaan

Vang-Jensenin mukaan liiketoiminnan huomattava vilkastuminen neljänneksen aikana kasvatti tuottoja ja tulosta, mutta lisäsi jonkin verran myös liiketoiminnan kuluja.

Hän arvioi, että koronakriisillä on ollut suuria vaikutuksia talouteen ja Nordeaan pankkina. Hän kertoo, että Nordeassa on opittu elämään koronan kanssa.

– 70 prosenttia henkilöstöstämme on työskennellyt etänä kriisin aikana.

Pohjoismaat alkavat vähitellen avautua. Rajoituksia puretaan, rokotusohjelmat etenevät hyvin ja odotettavissa on paluu normaalimpaan tilanteeseen. Vang-Jensen muistuttaa kuitenkin, että jatkossakin on otettava huomioon mahdolliset takaiskut, joita yllättävät virusmuunnokset voivat aiheuttaa.

Luottotappioita kertyi vain vähän

Vang-Jensen kertoo, että Nordean luottosalkun laatu pysyi vahvana toisella neljänneksellä. Toteutuneita luottotappioita kertyi vähän, ja luottotappioiden nettomäärä oli 51 miljoonaa euroa positiivinen.

Nordea odottaa nettomääräisten luottotappioiden jäävän vuonna 2021 selvästi alle vuoden 2020 tason.

Luottotappiovarauspuskuri pidetään kuitenkin lähes ennallaan, koska pandemian täysimääräiset vaikutukset Nordean asiakkaisiin ovat yhä epävarmat.