Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin korosti Venäjän sotilaallista iskukykyä Pietarin laivastoparaatissa

Venäjällä presidentti Vladimir Putin keskittyi kehumaan maan laivaston sotilaallista iskukykyä puheessaan Pietarin laivastoparaatissa sunnuntaina. Putinin mukaan laivasto pystyy tarvittaessa toteuttamaan tappavia iskuja niin vedessä kuin ilmassakin.

– Venäjän laivastolla on kaikki, mitä se tarvitsee maamme ja kansallisten etujemme puolustamiseen, Putin sanoi puheessaan Kremlin englanninkielisen käännöksen mukaan.

Venäjä on varmistanut läsnäolonsa lähes kaikilla maailman merialueilla, Putin saanoi. Hän korosti myös Venäjän asevarustelua, erityisesti uusia hypersoonisia asejärjestelmiä. Hypersooniset ohjukset lentävät moninkertaisella äänennopeudella. Niitä on vaikea torjua, sillä niiden lentorataa on mahdollista muuttaa.

Putinin mukaan Venäjän hypersooniset aseet ovat vertaansa vailla. Uutistoimisto AFP:n mukaan omia hypersoonisia aseitaan kehittelevät parhaillaan ainakin Yhdysvallat, Kiina, Ranska sekä useat muut aseellisesti vahvat valtiot.

Kremlin mukaan laivaston päivän paraatiin osallistui tällä kertaa yli 50 alusta ja noin 4 000 miehistön jäsentä. Lisäksi mukana oli lentokoneita ja helikoptereita.

Paraatiin Nevajoelle oli matkannut myös kaksi sotalaivaa Iranista. Alukset saapuivat Itämerelle aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ehti seurata kyseisiä laivoja noin kahden kuukauden ajan. Alusten pelättiin alun perin olevan matkalla Venezuelaan, mikä huoletti Yhdysvaltoja, joka ei olisi halunnut iranilaisia aseita lähialueilleen.