Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunisian valtapuolueen johtaja Ghannouchi aloitti istumamielenosoituksen parlamentin edustalla

Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Tunisian suurimman puolueen, al-Nahdan, johtaja Rachid Ghannouchi on aloittanut istumamielenosoituksen parlamentin edessä. Islamistisen al-Nahdan johtaja aloitti mielenilmauksen sen jälkeen, kun armeija oli estänyt häntä pääsemästä sisään parlamenttirakennukseen.

Ghannouchi on parlamentin puhemies.

Tunisian presidentti Kais Saied keskeytti sunnuntaina parlamentin toiminnan ja erotti pääministeri Hichem Mechichin ympäri maata järjestettyjen hallinnon vastaisten mielenosoitusten jälkeen.

Puhemiehen lisäksi mielenosoitukseen on liittynyt al-Nahdan tukijoita. Tänään myös useat sadat Saiedin kannattajat kokoontuivat parlamentin eteen laulaen iskulauseita al-Nahdaa vastaan ​​ja estäen pääsyn parlamenttiin.

Osapuolet ovat heitelleet toisiaan kivillä ja pulloilla, kertoi uutistoimisto AFP:n valokuvaaja.

Tunisiaa hallitseva al-Nahda-puolue kuvaili presidentti Saiedin tekoa vallankumouksen ja perustuslain vastaiseksi vallankaappaukseksi. Al-Nahda kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että puolue ja tunisialaiset puolustavat vallankumousta.

Presidentti nimittämässä uuden pääministerin

Presidentti Saied kertoi ottavansa toimeenpanovallan maassa uuden pääministerin avulla, kertoi al-Jazeera. AFP:n mukaan presidentti aikoo nimittää uuden pääministerin itse.

Al-Jazeeran mukaan kriisi on tähän asti suurin haaste alle kymmenen vuotta sitten laaditulle perustuslaille. Vuoden 2014 perustuslaissa valta jaettiin presidentin, pääministerin ja parlamentin kesken.

– Perustuslaki ei salli parlamentin hajottamista, mutta se sallii sen työn keskeyttämisen, presidentti sanoi viitaten 80. artiklaan, joka antaa tällaisen mahdollisuuden välittömän vaaran edessä.

Viikonloppuna paikoin väkivaltaa

Tuhannet ihmiset ympäri Tunisiaa osallistuivat sunnuntaina mielenosoituksiin, joissa vastustettiin hallinnon epäonnistumisia ja maan rampauttavaa koronavirustilannetta. Mielenosoittajat vaativat pääministeri Mechichin eroa ja parlamentin hajottamista.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan protestit muuttuivat paikoin väkivaltaisiksi. Esimerkiksi maan pääkaupungissa Tunisissa poliisi käytti pippurisumutetta kiviä heitteleviä väkijoukkoja vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Tunisissa maan parlamentin edessä sunnuntaina järjestettyyn mielenosoitukseen oli osallistunut satoja ihmisiä. Lisäksi mielenosoituksia on uutistoimiston mukaan ainakin Gafsassa, Kairouanissa, Monastirissa, Soussessa ja Tozeurissa.

Maan johdon napit vastakkain jo pitkään

Tunisiassa oli vallankumous vuonna 2011, jolloin maan entinen presidentti Zine al-Abidine Ben Ali syöstiin vallasta. Diktaattori kuoli vuoden 2019 syyskuussa.

Vaikka vallankumouksesta on kulunut jo vuosikymmen, Tunisia on ollut altis poliittisille myrskyille, jotka ovat vaikeuttaneet maan murenevien julkisten palveluiden elvyttämispyrkimyksiä. Maan sirpaloitunut poliittinen luokka ei ole myöskään onnistunut muodostamaan kestävää hallitusta.

Saied valittiin presidentiksi vuonna 2019. Hän on ollut virkaan astumisestaan lähtien napit vastakkain pääministeri Mechichin ja parlamentin puhemiehen Ghannouchin kanssa.

Johtohenkilöiden poliittinen kiista on haitannut muun muassa ministerinimityksiä ja ohjannut resursseja pois Tunisian lukuisten taloudellisten ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisesta.

Koronaan kuollut yli 18 000 ihmistä

Koronaviruspandemia on kurittanut 12 miljoonan asukkaan Tunisiaa, jossa virukseen liittyviä kuolemia on ollut yli 18 000. Tartuntatilannetta tarkkailevan yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on vahvistettu kaikkiaan yli 560 000 koronatartuntaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Tunisiassa on vahvistettu miljoonaa asukasta kohden yli 47 000 tartuntaa ja kirjattu 1 557 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat lähes 18 600 ja 176.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa puolestaan miljoonaa asukasta kohden on kirjattu yli 105 000 tartuntaa ja liki 1 900 koronakuolemaa. Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten tartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.