Musiikki- ja kulttuuriyhteisöjen väkivaltaa ja häirintää käsittelevän keskustelun avannut @punkstoo-tili lopettaa toimintansa – vanhat julkaisut poistettiin

Laajan väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja häirintää koskevan keskustelun herättänyt @punkstoo-tili kertoo lopettavansa toimintansa. Tilin ylläpitäjät ilmoittavat asiasta maanantaina Instagramissa julkaisemassaan tiedotteessa.

– Tämä viikko on ollut raskas varmasti kaikille, mutta erityisen raskas uhreille ja vanhojen traumojen kanssa kamppaileville. Myös meidän tilin pitäjien henkinen jaksaminen alkaa tulla vastaan, julkaisussa kirjoitetaan.

– Tavoitteemme on saavutettu ja keskustelu punkskenen sisäisistä ongelmista on aloitettu. Toivomme, että mahdollisimman moni on herännyt näkemään naisvihan, seksismin vallankäytön ympärillään, ja sitoutuu jatkossa puuttumaan siihen.

– Erityisesti te cis-miehet: käyttäkää etuoikeuttanne muuttaaksenne asioita.

Julkaisussa kerrotaan, että kymmeniä häirintäkokemuksia jäi myös julkaisematta. Tilin ylläpitäjät kertovat kuitenkin lukeneensa kaikki viestit.

– Vaikka sinun tarinaasi ei olisi julkaistu, on kokemuksesi kuultu ja otettu todesta.

Julkaisussa kehotetaan myös tekemään rikosilmoitus kokemastaan väärinkäytöksestä, jos siihen on voimia ja mahdollisuus.

Tililtä on poistettu kaikki aiemmat julkaisut, joissa kerrottiin anonyymisti punkpiirien sisällä rehottavasta väkivaltaisesta ja naisvihamielisestä kulttuurista. @Punkstoo julkaisi kirjoituksia reilun viikon ajan.

Tilin laukaisema yhteiskunnallinen keskustelu laajeni viime viikolla, kun tili sai runsaan mediahuomion lisäksi lukuisia sisartilejä, joissa kerrottiin eri yhteisöjen sisällä vallitsevista, samankaltaisista ongelmista. Tällä hetkellä aktiivisessa toiminnassa ovat edelleen muun muassa @metaltoo, @suomirapstoo ja @visualartstoo. Esimerkiksi metalli- ja rockpiirien ongelmia käsittelevällä @metaltoo-tilillä on maanantaihin mennessä yli sata julkaisua.

Toimittaja Ina Mikkola ja muusikko Fanni Noroila perustivat @punkstoon tapaan toimivan uuden sometilin, joka julkaisee kertomuksia suomalaisen rapskenen väärinkäytöksistä

@Punkstoon toiminta on herättänyt keskustelun myös anonyymeja kirjoituksia julkaisevan tilin laillisesta asemasta. Runsaasti kysymyksiä on herättänyt esimerkiksi se, syyllistyykö anonyymina syytöksensä julkaiseva uhri joissain tapauksissa kunnianloukkaukseen tai muuhun rikokseen.

@ Punkstoo-tilillä on edelleen tarinoiden kohokohdissa julkaisuja, joissa ohjataan tukipalveluiden pariin ja neuvotaan oikeusprosessin aloittamisessa.

Lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut