Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongissa langetettiin ensimmäinen tuomio Kiinan läpi viemän turvallisuuslain nojalla

Hongkongissa annettiin tiistaina ensimmäinen tuomio viime vuonna voimaan tulleen kansallisen turvallisuuden lain nojalla.

24-vuotias Tong Ying-kit tuomittiin syylliseksi terrorismiin ja separatismin lietsomiseen. Hän voi saada pisimmillään elinkautisen vankeustuomion.

Syytteet koskevat tapausta, jossa Tong ajoi moottoripyörällä kolmea poliisia päin liehuttaen samalla protestilippua.

Kiina ajoi viime vuonna Hongkongiin läpi kansallisen turvallisuuden lain, jonka nojalla toisinajattelu ja Kiinan kritisointi on suureksi osaksi kriminalisoitu.

Laki mahdollistaa myös vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Kiinassa.

Oikeudenkäynnissä ei valamiehistöä

15 päivää kestänyt oikeudenkäynti käytiin ilman valamiehistöä, mikä poikkeaa merkittävästi Hongkongin tapaoikeuden perinteistä. Tuomiosta päättivät kolme tuomaria, jotka oli valittu varta vasten tuomitsemaan kansallisen turvallisuuden rikoksista.

Tongin heiluttamassa lipussa luki "vapauttakaa Hongkong, aikamme vallankumous". Iskulause oli yleinen kaupungissa kaksi vuotta sitten pidettyjen valtavien, ajoittain väkivaltaisten mielenosoitusten aikana.

Tiistaina annetussa tuomiossa tuomarit katsoivat, että iskulause pystyi yllyttämään muita separatistiseen toimintaan.

Tuomarit katsoivat terrorismisyytteen täyttyvän sillä perusteella, että moottoripyörällä törmääminen poliiseihin "vaaransi vakavasti yleistä turvallisuutta".

Tong itse kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hänen tuomionsa luetaan myöhemmin.

Yli 60 ihmistä syytteessä

Kansallisen turvallisuuden lain nojalla on asetettu syytteeseen yli 60 ihmistä, joista suurin osa odottaa oikeudenkäyntiään vankilassa.

Syytteen on saanut myös kaupungin tunnetuin demokratia-aktivisti Jimmy Lai, jonka omistama sanomalehti Apple Daily joutui kesäkuussa lopettamaan toimintansa, kun sen varat jäädytettiin.

Asiantuntijoiden mukaan tiistain tuomio osoittaa, että Hongkongin oikeuslaitos omaksuu turvallisuuslaista lavean tulkinnan, ja oikeusistuimista tulee enemmän Manner-Kiinan kaltaisia erityisesti poliittisissa tapauksissa.

– Koko järjestelmä hallinnosta lainvalvontaan ja oikeuslaitokseen on samassa linjassa, kuvailee Hongkongin oikeusjärjestelmän asiantuntija Eric Lai Georgetownin yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

– Kaikki instituutiot ja oikeudenkäynnit valjastetaan saavuttamaan tietyt ennalta määrätyt lopputulokset, sanoo asiantuntija Surya Deva Hongkongin kaupunginyliopistosta.

Kiinassa oikeusistuimet vastaavat kommunistiselle puolueelle.