Nuoria tamperelaismiehiä epäillään sadan amfetamiinikilon hankkimisesta ja levittämisestä – poliisi pääsi jäljille heti ensimmäisestä Tor-verkon myynti-ilmoituksesta

Huumeita on toimitettu maastokätköihin ja postitse. / LEPPIKANGAS VILMA POL KRP HANDOUT / LEPPIKANGAS VILMA POL KRP / LEHTIKUVA

Jecaterina Mantsinen / STT

Poliisi on paljastanut nuorten tamperelaismiesten laajan huumekaupan. Alun perin kolmen ja sittemmin neljän parikymppisen miehen epäillään vastaanottaneen joulukuussa 2020 kansainväliseltä rikosorganisaatiolta sadan kilon amfetamiinierän Hausjärvelle ja alkaneen myymään sitä. Poliisin mukaan ostajiin oltiin yhteydessä anonyymissä Tor-verkossa, sähköpostitse ja pikaviestisovelluksella. Huumeita on toimitettu maastokätköihin ja postitse.

Poliisin mukaan epäillyt toimivat järjestelmällisesti ja ammattimaisesti ja heillä oli omat vastuualueet huumekaupan pyörittämisessä.

– Epäillyt olivat perustaneet Tor-verkkoon eri nimimerkkien taakse sivustoja, joilla markkinoitiin amfetamiinia, ja he rekrytoivat lisäksi uusia henkilöitä avustamaan huumausainekaupassa. Vaikka toiminta oli ammattimaista, epäillyillä ei kuitenkaan ollut valmista asiakaskuntaa, minkä vuoksi heidän oli hankalaa saada huumausainetta myytyä, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Hans Fagerström keskusrikospoliisista.

Yksi epäilty kiinni ulkomailta

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille ensimmäisen Tor-verkkoon tehdyn myynti-ilmoituksen jälkeen. Epäiltyjen asunnoista ja maastokätköistä takavarikoitiin yhteensä 90 kiloa vahvaa amfetamiinia. Arvo katukaupassa on yli neljä miljoonaa euroa.

Epäillyt otettiin kiinni helmikuussa ja toukokuussa. Yksi toukokuussa kiinni otetuista tavoitettiin EU:n ulkopuolisessa maassa kansainvälisellä etsintäkuulutuksella.

Poliisin mukaan epäillyt tunnistettiin helposti.

– Epäillyillä vaikutti olevan virheellinen käsitys siitä, että pimeässä verkossa tapahtuva huumausainekauppa olisi lainvalvontaviranomaisten ulottumattomissa. Lisäksi epäillyt ilmeisesti uskoivat, että EU:n ulkopuolelle matkustamalla he olisivat suojassa rikollisen toiminnan seurauksilta, Fagerström sanoo.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut