Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britanniassa kätilöt kehottavat raskaana olevia naisia suojautumaan deltamuunnokselta rokotteella

Britanniassa terveydenhuollon ammattilaiset ovat kehottaneet raskaana olevia naisia ottamaan koronavirusrokotteen sen jälkeen, kun tutkimus osoitti etenkin deltamuunnoksen kasvattaneen vakavien koronaoireiden riskiä raskaana olevilla.

Englannissa terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n kätilötyön johtaja Jacqueline Dunkley-Bent on ohjeistanut kätilöitä kannustamaan odottavia naisia suojaamaan itseään ja lapsiaan. Englannin julkinen terveydenhuolto suosittaa tulevia äitejä ottamaan Pfizerin ja Biontechin tai Modernan rokotteen, sillä niitä on annettu jo 130 000:lle raskaana olevalle naiselle Yhdysvalloissa.

Heinäkuun lopulla julkaistu Oxfordin yliopiston tutkimus osoitti, että vakavista oireista kärsivien raskaana olevien naisten määrä sairaaloissa nousi merkittävästi sen jälkeen, kun deltamuunnoksesta tuli Britannian valtavirus toukokuussa. Sairaalahoitoon joutuneet odottavat naiset saivat aiempaa todennäköisemmin keuhkokuumeen, ja keuhkokuumeen saaneista kolmannes tarvitsi laitteellista apua hengittämiseen.

Suomessa ei suositusta

Rokotteen ottamista suosittelevat Britanniassa muun muassa gynekologi- ja kätilöjärjestöt. Vaikka Britannia on virallisestikin suosittanut rokotetta raskaana oleville huhtikuusta lähtien, gynekologijärjestön toukokuussa tekemän kyselyn mukaan lähes 60 prosenttia raskaana olevista naisista kieltäytyi rokotteesta, koska pelkäsi sen vahingoittavan lasta.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti kesäkuussa, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Varsinaista suositusta rokotteen ottamisesta se ei kuitenkaan ole antanut.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi STT:lle heinäkuun alussa, että jokaisen tulee pohtia rokotteen ottamista omakohtaisesti. Rokotteen hyödyt ovat raskaana olevalle haittoja suuremmat, kun tartunnan riski on huomattava, sanoi Nohynek tuolloin.

Tähänastisen tutkimustiedon perusteella koronarokotteesta ei THL:n mukaan ole haittaa sikiölle.