Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Ruoholahden tapon yrityksistä vuosien vankeustuomio – 18-vuotias mies löi alle 15-vuotiasta poikaa puukolla takaapäin selkään

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 18-vuotiaan miehen vankilaan kahdesta tapon yrityksestä ja muista rikoksista Ruoholahden metroaseman luona toukokuussa. Teot tapahtuivat sunnuntaina iltapäivällä 2. toukokuuta.

Ensimmäisessä tapon yrityksessä mies löi alle 15-vuotiasta poikaa puukolla takaapäin selkään. Poika oli nähnyt 18-vuotiaan kädessä puukon ja lähtenyt juoksemaan karkuun. Kun poika kaatui, mies iski häntä puukolla selkään, tuomiossa kerrotaan. Omaisen mukaan uhri joutui viideksi päiväksi sairaalahoitoon.

Teon jälkeen mies tuli puukko ojossa kohti toista poikaa, joka oli tapahtuma-aikaan 14-vuotias. Mies yritti iskeä poikaa puukolla keskivartaloon, mutta tämä onnistui väistämään iskun. Pojan takki kuitenkin repeytyi lyöntikohdasta, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi tämänkin puukoniskun olleen tapon yritys. Iskun väistäneen pojan ja kahden todistajan yhdenmukaisten kertomusten mukaan mies oli heitä lähestyessään uhannut poikaa tappamisella.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi myös törkeän pahoinpitelyn yritykseen. Mies yritti lyödä puukolla naista keskivartaloa kohti, mutta tämä sai väistettyä puukoniskun. Poliisin mukaan nainen oli 19-vuotias.

Oikeus: Puukotus selkään ei ollut hätävarjelua

Mies tuomittiin myös kahdesta laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan mies oli Ruoholahden metroaseman edustalla juossut kahta ihmistä kohti ja heiluttanut kädessään ollutta veistä. Oikeus katsoi miehen toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

Rikoksissa käytettyä teräasetta ei ole löydetty. Erilaisten kuvailujen perusteella oikeus katsoi, että tekoväline oli jonkinlainen rakennusmiesten käyttämä puukko.

18-vuotias mies kiisti syytteet tapon yrityksistä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja laittomista uhkauksista.

Uhria selkään osuneen lyönnin osalta hän katsoi syyllistyneensä hätävarjelun liioitteluna tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn tai enintään törkeään pahoinpitelyyn. Oikeuden mukaan ei kuitenkaan ole tullut ilmi mitään, minkä vuoksi tekoa voisi pitää hätävarjeluna tai sen liioitteluna.

Käräjäoikeus tuomitsi Helton Nwety Betuel Muchangan, 18, viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.