Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähiopetus on syksyllä lähtökohtainen opetusmuoto, linjaavat opetusministeriö ja THL

Peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa opetus aloitetaan tänä syksynä lähtökohtaisesti lähiopetuksessa, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat.

Etäopetusta ei aiota käyttää enempää kuin se on terveyden turvaamisen kannalta välttämätöntä. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä väliaikaisesti, jos paikallinen koronaepidemiatilanne sitä edellyttää.

Syyslukukausi alkaa totuttujen terveyskäytäntöjen saattelemana: käytetään suositusten mukaisesti maskeja, huolehditaan hygieniasta ja vältetään tarpeettomia lähikontakteja. Opetustilat tulisi mahdollisuuksien mukaan järjestää riittävän väljästi, ja ilmanvaihdosta on huolehdittava.

Opetusministeriö ja THL muistuttavat, että oireisena opetukseen tai varhaiskasvatukseen ei pidä tulla. Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus järjestää oppilaille oppimisen ja koulunkäynnin tukea, ja maksuton kouluateria kuuluu kaikille oppilaille myös muulloin kuin lähiopetuksessa.

Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista. Lähiopetusta on korkeakouluissakin tarkoitus lisätä merkittävästi, tiedotteessa kerrotaan.

Koronan aikana kertynyttä oppimisvajetta pyritään kirimään umpeen

Opetushallitus kertoo, että syksyllä kartoitetaan millaisia toimenpiteitä tarvitaan mahdollisesti syntyneiden oppimisen ja hyvinvoinnin vajeiden korjaamiseksi. Lisäksi yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia tukevia muutoksia astuu voimaan elokuun alussa.

Väliaikaisia lakeja pidentämällä on varmistettu, että tarvittaessa voidaan siirtyä etäopetukseen. Ammatillisten opintojen näyttöjen toteuttamiseen on myös mahdollistettu vaihtoehtoisia tapoja, Opetushallitus tiedottaa.

Perusopetuksen päättäneistä valtaosa saanut opiskelupaikan

Arviolta hieman alle 60 000 ekaluokkalaista aloittaa koulutiensä tänä syksynä, kertoo Opetushallitus. Peruskoulunsa aloittavien määrä jää hieman pienemmäksi kuin viime syksynä.

Lukioissa ja ammattikouluissa aloittaa yhteensä noin 79 000 uutta opiskelijaa.

Opetushallituksen arvion mukaan perusopetuksen jälkeisissä valmistavissa koulutuksissa aloittavien opiskelijoiden määrä saattaa tänä syksynä olla jonkin verran suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tänä keväänä alle 18-vuotiailla perusopetuksesta valmistuvilla oli ensimmäistä kertaa velvollisuus hakea jatkokoulutuspaikkaa.

Oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyvä hakuvelvollisuus toteutui Opetushallituksen mukaan hyvin. Noin 60 000:sta perusopetuksen päättäneestä 99 prosenttia haki jatkokoulutukseen kevään yhteishaussa. Tällä hetkellä ilman jatkokoulutuspaikkaa heistä on enää 3 prosenttia.

Kaikille paikatta jääneille oppivelvollisille pitäisi Opetushallituksen mukaan löytyä opiskelupaikka kesän ja syksyn aikana. Koulutukseen voi päästä varasijalta kesän aikana tai oppilaitosten omien jatkuvien hakujen kautta.

Avustuksilla tuetaan koronan vaikutuksia opetuksessa

Valtionavustushaku on käynnissä varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa koronaepidemian aiheuttamien oppimiserojen ja hyvinvointivajeen korjaamiseksi. Avustusta on opetusministeriön mukaan haettavissa yhteensä 40 miljoonaa euroa. Hakuaika päättyy perjantaina 6. elokuuta.

Lukiokoulutuksessa avustusta koronan vaikutusten tasoittamiseen on haettavissa yhteensä 15 miljoonaa euroa. Hakuaika päättyy 31. elokuuta. Ammatillisen koulutuksen tukemiseen on varattu viisi miljoonaa euroa syksylle 2021.