Katseet taivaalle tällä viikolla, jos haluat nähdä tähdenlennon

Perseidien tähdenlentoparvi on usein yksi vuoden näyttävimmistä. Viktar Malyshchyts / 123RTF
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Jos haluat nähdä tähdenlennon, suuntaa katseesi taivaalle tällä viikolla. Valtaosa tähdenlennoista nähdään tiistaista lauantaihin. Runsaimmin perseidejä näkyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Tunnin aikana voi nähdä parhaimmillaan joitain kymmeniä parveen kuuluvia tähdenlentoja.

Perseidien tähdenlentoparvi on usein yksi vuoden näyttävimmistä ja niistä ainoa, joka näkyy lämpimään vuodenaikaan.

Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on, mitä enemmän sitä on näkyvissä ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Kannattaa siis hakeutua avoimelle paikalle kauas taajamien valoista.

Perseidit aiheuttaa pyrstötähti nimeltä Swift-Tuttle, joka kiertää Auringon kerran 133 vuodessa. Sen ytimen halkaisija on noin 26 kilometriä.

Ilmakehään putoava komeettapöly lämmittää välitöntä ilmaa ympärillään hehkuvan kuumaksi. Ilmiö synnyttää ilmaan valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja.

Juttua korjattu 10.8. kello 13.20: Ursa tarkensi ajankohtaa, jolloin ilmiö näkyy taivaalla.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut