Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mustanmeren öljyvuoto on asiantuntijoiden mukaan merkittävästi laajempi kuin on annettu ymmärtää

Venäjällä tutkijat ovat huolissaan laajasta Mustanmeren öljyvuodosta. Ympäristöjärjestö WWF on arvioinut, että mereen on päätynyt ainakin 100 tonnia öljyä.

Vuoto tapahtui viikonloppuna lähellä Novorossijskin kaupunkia, kun satamassa käsiteltiin Kreikan lipun alla kulkevan Minerva Symphonyn öljylastia.

Satamaa hallinnoiva Caspian Pipeline Consortium (CPC) kertoi aiemmin tällä viikolla, että vuoto on saatu hallintaan. Sen mukaan öljyä oli levinnyt 200 neliömetrin alueelle.

Yhtiö kertoi, että tilanne oli saatu sunnuntaina normalisoitua ja että vuodosta ei ole haittaa väestölle tai luonnolle. CPC:n osakkaisiin kuuluu muun muassa yhdysvaltalainen öljyjätti Chevron .

Greenpeace: 400 000-kertaine n alue

Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoi pyytäneensä viranomaisilta lisäselvityksiä vuodosta. Sen mukaan saastunut alue voisi olla 400 000 kertaa laajempi kuin alun perin kerrottiin.

Venäjän Greenpeacen Viktoria Glushtshenko sanoi, että vuoto uhkaa alueen kaloja, lintuja ja meren ekosysteemejä. Hän lisäsi, että myös alueen ihmisten terveys on vaarassa.

WWF:n ja tutkijoiden mukaan vuoto on suurempi kuin alun perin kerrottiin ja se voi vahingoittaa ympäristöä. Järjestön oman valvonnan mukaan öljyä oli sunnuntaina 94 neliökilometrin alueella.

– Voimme sanoa, että säännöstelyviranomaisilla ei ole objektiivista tietoa vuodon laajuudesta, WWF:n Aleksei Knizhnikov sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Satelliittikuvat eivät paljasta vuodon laajuutta

Venäläisen avaruustutkimusinstituutin satelliittikuvat tukevat WWF:n näkemystä siitä, että vuoto on raportoitua laajempi. Satelliittikuvien perusteella öljyä on levinnyt lähes 80 neliökilometrin alueelle.

TASS kirjoittaa, että Venäjän ympäristövalvontaviranomaisen Rosprirodnadzorin mukaan avaruustutkimusinstituutin satelliittikuvia ei voida käyttää todisteena vuodon laajuudesta.

– Vaikka öljyvuoto olisi levinnyt laajallekin alueelle, se ei vielä kerro mitään sen tilavuudesta. Laskemme tilavuuden [erikoislaitteilla] saamiemme tietojen perusteella, Rosprirodnadzorin johtaja Svetlana Radionova sanoi TASSin mukaan televisiohaastattelussa keskiviikkona.

--

Juttua on korjattu kello 9.25. Yhtiön nimi on Caspian Pipeline Consortium, ei Caspian Pipeline Consrotium.