EU-komission takaraja Puolalle tuomioistuinkiistassa umpeutui

EU-komission Puolalle asettama takaraja tuomioistuinkiistassa umpeutui maanantaina. EU-komissio on ilmoittanut vaativansa sakkoja Puolalle, ellei maa lakkaa kiistämästä EU-oikeuden ensisijaisuutta Puolan omaan lainsäädäntöön nähden. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU-komission Puolalle asettama takaraja tuomioistuinkiistassa umpeutui maanantaina. EU-komissio on ilmoittanut vaativansa sakkoja Puolalle, ellei maa lakkaa kiistämästä EU-oikeuden ensisijaisuutta Puolan omaan lainsäädäntöön nähden.

Komission arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja Vera Jourova on todennut, että EU:n tuomioistuimen päätökset sitovat jäsenmaita.

EU:n tuomioistuin linjasi aiemmin tänä kesänä, että Puolan tuomareita koskevat kurinpitotoimet eivät ole yhteensopivia EU:n perussopimusten kanssa. Puola on perustanut tuomareiden toimintaa valvovan kurinpitoelimen, jonka jäsenet on valittu poliittisin perustein. Elin voi määrätä Puolan korkeimman oikeuden tuomareille rangaistuksia.

Puolan perustuslakituomioistuin taas on päättänyt, että EU-tuomioistuimen mahdolliset turvaamistoimet Puolaa vastaan ovat Puolan perustuslain vastaisia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut