Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unicef: Miljardi lasta äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi

Miljardi lasta on äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicefin tekemä tutkimus. Määrä tarkoittaa lähes puolta maailman lapsista.

Unicef on asettanut 164 maailman maata riskijärjestykseen sen mukaan, kuinka monista ilmastokriisin ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamista ääri-ilmiöistä lapset ovat vaarassa joutua kärsimään. Järjestykseen vaikuttaa myös se, kuinka hyvin maan peruspalvelut, kuten vesi- ja sanitaatiopalvelut, kykenevät suojelemaan lapsia näiltä ääri-ilmiöiltä.

Listauksen kärjessä korkeimman riskin maina ovat Keski-Afrikan tasavalta, Tshad ja Nigeria. Suomi on puolestaan yksi turvallisimmasta maista sijalla 159.

Äärimmäisen riskin maiksi lapsille luokitellaan yhteensä 33 maata. Näissä valtioissa lapset altistuvat useille ilmastokriisin ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamille ääri-ilmiöille ja haitoille. Lisäksi maiden valmiudet suojella lapsia ovat heikot, koska peruspalvelut sekä terveys- ja koulutuspalvelut ovat riittämättömiä.

Unicefin mukaan 33 korkeimman riskin maata tuottaa yhteensä vain yhdeksän prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Kymmenen eniten kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaa maata vastaa lähes 70 prosentista maailman ilmastopäästöjä. Näistä kymmenestä maasta vain Intia on listattu äärimmäisen korkean riskin maaksi lasten kannalta.