Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian ex-pääministeri Blair ryöpyttää joukkojen vetämistä Afganistanista

Britannian entinen pääministeri Tony Blair arvostelee kovasanaisesti lännen vetäytymistä Afganistanista.

– Afganistanin ja sen kansan hylkääminen on traagista, vaarallista ja tarpeetonta, se ei ole heidän etunsa mukaista, ei myöskään meidän, Blair sivaltelee instituuttinsa nettisivulla .

Tony Blair vei pääministerinä maansa Afganistaniin Yhdysvaltojen rinnalla vuonna 2001. Hän kommentoi tilannetta nyt ensi kertaa sen jälkeen, kun Kabul kaatui Talebanin syliin.

Blairin mukaan Afganistanista vetäydyttiin, koska haluttiin toimia "imbesillin poliittisen iskulauseen" mukaisesti ja lopettaa "ikuiset sodat". Lauseessa on suora viittaus Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin lausuntoihin.

Blair varoittaa, että muu maailma ei nyt tiedä, mihin länsi pyrkii. Vetäytymispäätökseen ajoi politiikka, ei mikään suurenmoinen strategia.

– Meidän ei ollut pakko tehdä tätä. Teimme tämän valinnan.

Blair kirjoittaa joka ikisen jihadistiryhmän olevan riemuissaan. Samoin Venäjä, Kiina ja Iran ottavat hänen mukaansa hyödyn irti.

Blair oli pääministeriaikanaan Yhdysvaltain uskollinen liittolainen. Hänen mainettaan on tahrannut etenkin se, että hän vei Yhdysvaltain rinnalla Britannian mukaan Irakin sotaan vuonna 2003. Hänen suosionsa hiipui sitä mukaa, kun sotilasoperaatioiden vastustus kasvoi.