Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Brittimies lähti lomamatkalle Kabuliin muutamaa päivää ennen Talebanin hyökkäystä ja kertoi siitä sosiaalisessa mediassa – "Vaikuttaa rauhallisemmalta kuin Lontoossa"

– Olen jumissa Afganistanissa. Jouduin hieman liemeen, kirjoitti Miles Routledge, 21, Facebook-sivuillaan 15.8. Samana päivänä äärijärjestö Taleban valtasi maan pääkaupungin Kabulin. Routledge evakuoitiin maasta Yhdistyneiden arabiemiirikuntien emiraattien pääkaupunki Dubaihin 17.8. Hän palasi kotimaahansa seuraavana päivänä.

Kansainvälistä mediahuomiota ja internet-julkisuutta osakseen saanut brittimies oli päättänyt lähteä lomamatkalle Afganistaniin "muutamaksi päiväksi". Hän saapui Kabuliin 13.8.

Hän kertoi matkastaan anonyymilla kuvafoorumilla 4chanilla, Facebookissa, sekä "striimasi", eli suoralähetti kuulumisiaan majapaikoistaan.

– Päätin pistäytyä Afganistaniin muutamaksi päiväksi, en ole koskaan aiemmin käynyt. Hiukan vain hassuttelen ja paistattelen auringossa. Vaikuttaa rauhallisemmalta, kuin Lontoossa, kuului Routledgen ensimmäinen kirjoitus 4chanissa. Alkuperäinen keskustelu on sittemmin poistettu, mutta se on mahdollista löytää nettiarkistoista.

Routledge kertoi brittiläiselle aikakauslehti Inputille halunneensa seikkailla ennen viimeistä opiskeluvuottaan Loughborough'n yliopistossa.

– Tulen valmistuttuani työskentelemään 80 tuntia viikossa, enkä voi lähteä jännittäviin paikkoihin. Päätin antaa kaikkeni ja mennä jonnekin, jossa on erilaista.

– Ajattelin Afganistanin näyttävän varsin mukavalta, ruoka vaikutti upealta ja sitä sai pilkkahintaan, hän kuvaili myöhemmin The Timesille.

Aluksi Routledgen kirjoituksiin suhtauduttiin epäilevästi, mutta hänen julkaistuaan kuvan lentolipustaan, alkoi tarina kuulostaa uskottavalta.

– Jos he (Taleban) hyökkäävät Kabuliin huomenna, ostan lentolipun Turkkiin, odotan lentokentällä ja lähden sitten toiseen maahan, Routledge kirjoitti samaan ketjuun.

Routledge näkikin seuraavana päivänä, kun ihmiset ammuskelivat ilmaan rynnäkkökivääreillä samalla, kun ihmiset nostivat rahojaan pankeista. Hän kertoi Inputille ostaneensa burkan peittääkseen henkilöllisyytensä ja käyneensä eri maiden suurlähetystöissä, joista yksikään ei ollut avoinna.

Hän ilmoitti päässeensä päivää myöhemmin matkaoppaansa johdolla YK:n turvapaikkaan. YK:n tiedottaja ei kuitenkaan voinut vahvistaa väitettä.

Independent kertoi Routledgen jakaneen seuraavana päivänä videon, jossa hän oli brittiläisen sotilaslentokoneen kyydissä. Video hänen evakuoinnistaan on levinnyt myös muilla internetin alustoilla.

Routledgea on arvosteltu netissä päätöksestään matkustaa maahan vastoin viranomaisten suosituksia.

"Miksi hänet priorisoitiin evakuoitavaksi? Hänen olisi pitänyt olla jonon perässä auttamassa maataan palvelevia brittejä ja heitä auttaneita afgaaneja", kuului yksi kirjoitus Twitterissä.

– Miksi ihmeessä kukaan tekisi jotain niin monumentaalisen hölmöä, nimettömänä pysytellyt Ison-Britannian ulkoministeriön virkamies kommentoi Inputille.

Loughborough'n yliopisto ilmaisi lausunnossaan tukensa Routledgelle, ja olleensa tähän yhteydessä matkansa aikana.

Routledge kertoi sosiaalisessa mediassa, ettei kadu päätöstään matkustaa Afganistaniin, ja auttaneensa matkan varrella montaa ihmistä. Hän on matkustanut aiemminkin vaarallisiin matkakohteisiin, kuten esimerkiksi Ukrainaan Tšernobylin hylättyyn kaupunkiin vuonna 2019. Hän kertoo Inputille suunnittelevansa seuraavaksi matkakohteekseen Pohjois-Koreaa.