THL: Suomessa raportoitu 472 uutta koronatartuntaa, sairaalahoidossa lähes sata ihmistä – Hus: Päätös kolmannesta koronarokotuksesta saatava pikaisesti

Kahden viime viikon aikana raportoitujen koronatartuntojen määrä on nyt pienempi kuin edellisten kahden viikon aikana. Teemu Salonen / LEHTIKUVA

Elias Peltonen, Emmi Tilvis / STT

Suomessa on todettu 472 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 8 341 tartuntaa, mikä on 1 946 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa 97 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 20 ihmistä.

Kaikkien koronan aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä on noussut perjantaista kolmella. Tehohoidossa olevien määrä puolestaan on laskenut kolmella.

Yhden koronarokotteen saaneiden määrä lähenee neljää miljoonaa

Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut THL:n mukaan 3,99 miljoonaa ihmistä eli 71,8 prosenttia väestöstä.

Toisen annoksen on saanut 2,76 miljoonaa ihmistä eli 49,7 prosenttia väestöstä.

Annettujen rokoteannosten määrä on lisääntynyt eilisestä kaikkiaan noin 8 000:lla.

Helsingissä koronarokotteita annetaan syyskuun alussa lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille heidän omissa oppilaitoksissaan, kertoo Helsingin kaupunki.

Oppilaitoksissa rokotusta tarjotaan kaikille opiskelijoille heidän asuinkunnastaan riippumatta.

Helsingin kaupungin mukaan nuori voi itse päättää rokottamisesta. Jos nuori ei itse halua tai ei ole kykenevä päättämään rokottamisesta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus.

Hus: Päätös kolmannesta rokotuksesta saatava pian, sote-ammattilaiset jonon kärkeen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) toivoo pikaista kansallista päätöstä kolmannen rokotuskierroksen aloittamisesta, Hus kertoo tiedotteessaan.

Hus on yhteydenotoissaan THL:lle tuonut esille, että sote-henkilökunnan kolmansien rokotusten pikainen aloittaminen olisi tärkeää rokotesaatavuuden sen salliessa.

Suomen ensimmäiset koronarokotteet annettiin Husin henkilökunnalle kahdeksan kuukautta sitten ja ensimmäiset tehosterokotukset kolme viikkoa sen jälkeen.

– Ensivaiheessa rokotettu henkilökunta on edelleen ensilinjassa kohtaamassa koronaviruspotilaita ja -epäilyjä. Terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi ja riskiryhmien suojaamiseksi sote-henkilökunnan sisällyttäminen ensivaiheen rokotettaviin myös kolmannella rokotekierroksella on tärkeää, kertoo vastaava johtajaylilääkäri Jari Petäjä tiedotteessa.

Husin mukaan myös hoivakotien iäkkäiden asukkaiden tulisi saada kolmas rokotus ensimmäisten joukossa.

Kainuussa koronatartuntoja hoivakodissa

Koronaviruksen valtakunnallinen kahden viikon ilmaantuvuus suhteessa väkilukuun on THL:n mukaan nyt 151 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Tätä edeltävien kahden viikon aikana ilmaantuvuus oli 186. Luvut ovat pyöristettyjä.

Asukaslukuun suhteutettuna eniten tartuntoja kahdelta viime viikolta on Helsingin ja Uudenmaan (262) ja Kainuun (216) sairaanhoitopiireissä.

Kainuun soten mukaan etenkin Kajaanissa koronatilanne kehittyy huonompaan suuntaan. Kajaanissa viruksen ilmaantuvuusluku on yli 400 ja aluehallintoviraston, ely-keskuksen, THL:n ja Kainuun soten edustajista koostuva Kainuun koronakoordinaatioryhmä on tänään todennut Kajaanin olevan koronaepidemian leviämisaiheessa.

Kajaanilaisessa ikäihmisten hoivakodissa Attendo Kajaanin Helmessä on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa, ja lisäksi kaksitoista henkilöä on määrätty karanteeniin.

Kainuun soten tiedotteen mukaan koronatilanteen huonontuminen näkyy myös kouluissa. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan viime viikonlopun juhlatapahtumissa Kajaanissa on ollut erityisen paljon ihmisiä liikkeellä eivätkä koronan toimintaohjeet tunnu olevan ihmisillä muistissa.

Vähiten koronaa on suhteessa väkilukuun puolestaan Ahvenanmaan (13), Länsi-Pohjan (27) ja Pohjois-Savon (44) sairaanhoitopiireissä.

WHO ja Unicef: Opettajien oltava yksi prioriteettiryhmistä rokotuksissa

Opettajien ja koulujen henkilökunnan tulisi olla yksi ryhmistä, joiden koronarokotukset asetetaan etusijalle kansallisissa rokotusohjelmissa, suosittelevat Maailman terveysjärjestö WHO ja YK:n lastenjärjestö Unicef.

Järjestöjen mukaan kouluhenkilökunnan rokotuksilla taattaisiin koulujen pysyminen auki pandemian keskellä.

– Siihen menee vielä aikaa, että voimme jättää taaksemme tämän pandemian, mutta lasten kouluttaminen fyysisessä kouluympäristössä täytyy olla meidän ensisijainen tavoitteemme, ettemme varasta heiltä heidän ansaitsemiaan mahdollisuuksia, sanoo WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge WHO:n tiedotteessa.

Opetusta on myös tärkeää järjestää koronaturvallisesti esimerkiksi parantamalla ilmanvaihtoa, pienentämällä ryhmäkokoja, pitämällä turvavälejä ja testaamalla säännöllisesti tartuntojen varalta, järjestöt muistuttavat.

OAJ: Moni kunta ja koulutuksenjärjestäjä priorisoinut opettajien rokotuksia

Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) on jo pitkään korostanut opettajien rokottamisen tärkeyttä, kertoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Luukkaisen mukaan opettajien tarkkoja tämän hetkisiä rokotusmääriä ei tiedä kukaan, mutta hänen arvionsa mukaan ne ovat suomalaista keskiarvoa tai sitä hieman korkeampi.

Elokuun alussa Luukkainen kehotti OAJ:n tiedotteessa kiirehtimään opettajien tehosterokotuksien kanssa. Valtakunnallisesti opettajien rokotuksia ei ole missään vaiheessa priorisoitu, mutta Luukkaisen mukaan kymmenet kunnat ja koulutuksen järjestäjät ovat elokuun aikana itse mahdollistaneet opettajien rokotuksia.

– Näin tekevien kuntien ja koulutuksen järjestäjien määrä on lähempänä sataa kuin nollaa, Luukkainen arvioi.

Jo keväällä OAJ ehdotti lausunnossaan sosiaali- ja terveysministeriölle koronarokotusjärjestystä koskien, että opetushenkilöstö pitäisi rokottaa viimeistään kesäkuun lopulla, mutta rokotusjärjestyksessä opettajia ei päätetty asetettu prioriteettiryhmäksi.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut