Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita kuollut syöksytulvissa ja rankkasateissa Yhdysvaltojen koillisosissa – New Yorkin kaupungissa ihmisiä evakuoitiin veden valtaan joutuneilta metroasemilta

Yhdysvaltojen koillisosissa New Yorkissa, New Jerseyssä ja Marylandissa yli 20 ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa syöksytulvissa, kertoi uutiskanava CNN torstaina. Kuolleiden joukossa oli muun muassa kaksivuotias lapsi.

Kansallisen sääpalvelun NWS:n mukaan New Yorkin keskuspuistossa oli satanut vettä yhden tunnin aikana 80 millimetriä. CNN:n mukaan keskuspuiston sademäärä oli samalla uusi ennätys. Edellinen ennätys oli peräisin vuodelta 1927. Keskuspuiston säähavaintoja on kerätty aina vuodesta 1869 lähtien.

Samalla kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun New Yorkin kaupunkiin on annettu syöksytulvavaroitus. Viiden tunnin aikana vettä satoi kaupungissa parikymmentä senttiä. Erityisen pahasti tulvista kärsivät Brooklynin ja Queensin hallintoalueet.

Myös Newarkissa New Jerseyssä tehtiin uusi kaikkien aikojen sademääräennätys.

Kuvernööri julisti hätätilan

New Yorkin osavaltion kuvernööri Kathy Hochul julisti osavaltioon hätätilan. Trooppiseksi matalapaineeksi heikentynyt hirmumyrsky Ida toi mukanaan pahoja tulvia New Yorkin kaupunkiin ja muuallekin Yhdysvaltojen koillisosiin.

Syöksytulvien vuoksi ihmisiä evakuoitiin muun muassa New Yorkin metroasemilta. Pelastusviranomaiset varoittivat niin ikään, että kaduilla oli paikoitellen niin paljon vettä, ettei niille pidä mennä.

– Älkää yrittäkö ajaa tulvavesien läpi, koska ette voi tietää, kuinka syvää siinä on. Kääntykää mieluummin ympäri, niin ette huku, viranomaiset evästivät.

Osavaltion lentokentiltä peruttiin satoja lentoja ja lukuisia valtateitä suljettiin. Myöskään junat eivät kulkeneet.

Luvassa myös pyörremyrskyjä

Ida toi mukanaan myös pyörremyrskyjä. Vaarassa olivat Connecticutin osavaltion eteläosa, New Jerseyn pohjoisosa ja New Yorkin osavaltion eteläosa.

Annapolisissa, noin 30 kilometrin päässä Yhdysvaltain pääkaupungista Washingtonista, pyörremyrsky repi puita irti juurineen ja katkoi sähkölinjoja.

Idan odotettiin torstain kuluessa paikallista aikaa jatkavan matkaansa kohti Uuden-Englannin aluetta.

Ida saapui Yhdysvaltojen eteläosiin sunnuntaina toiseksi voimakkaimman eli neloskategorian hirmumyrskynä. Se on myös aiheuttanut valtavia omaisuusvahinkoja ja vienyt sähköt yli miljoonalta ihmiseltä.

Eteläisissä osavaltioissa oli monin paikoin pulaa myös polttoaineesta, minkä vuoksi liittovaltio päätti toimittaa alueelle 1,5 miljoonaa barrelia raakaöljyä hätävarastoistaan. Sähköjen palauttaminen syrjäisimmille seuduille voi viedä pahimmillaan jopa kuukauden.

Kaikkiaan Idan laskettiin torstaina tappaneen Yhdysvalloissa yli 30 ihmistä.