Suomi valmistelee koronarokotustodistusten antamista EU:n ulkopuolella piikin saaneille

Suomi valmistautuu myöntämään EU:n koronarokotustodistuksia henkilöille, jotka ovat saaneet Euroopan lääkeviraston (Eman) hyväksymän koronarokotteen EU:n ulkopuolella. Taina Kivijärvi

Nina Törnudd / STT

Suomi valmistautuu myöntämään EU:n koronarokotustodistuksia henkilöille, jotka ovat saaneet Euroopan lääkeviraston (Eman) hyväksymän koronarokotteen EU:n ulkopuolella. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia myöntää todistus niille, jotka ovat saaneet jonkin Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäkäyttölistalla olevista rokotevalmisteista.

Näitä todistuksia voidaan alkaa myöntää aikaisintaan lokakuun lopulla. Teknistä toteutusta ja toimintamallia valmistelevat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Ema on antanut myyntiluvan neljälle rokotteelle, jotka ovat Biontech-Pfizerin , Modernan , Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin valmistamat. WHO:n hätäkäyttölistalla ovat muun muassa kiinalaiset Sinovac- ja Sinopharm -rokotteet sekä intialainen Covishield-rokote. Venäläinen Sputnik ei ole päässyt listalle.

Suomessa rokotetut ovat voineet saada EU:n koronarokotustodistuksen kesäkuusta lähtien. Todistus on voitu antaa myös henkilölle, joka on saanut ensimmäisen rokoteannoksen toisessa EU-maassa tai EU:n ulkopuolella ja toisen annoksen Suomessa.

Joissakin EU:n ulkopuolisissa maissa myönnetyt digitaaliset koronatodistukset voidaan jo nyt tarkastaa digitaalisesti EU-maissa. Joukossa ovat muun muassa Norja, Islanti, Sveitsi, Turkki ja Vatikaani. Maiden määrä kasvaa sitä mukaa kun EU ja EU:n ulkopuoliset maat sopivat todistusten yhteentoimivuudesta.

EU-maat päättävät itse, millaisia koronatodistuksia ne edellyttävät maahan saapuvilta.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut