Australia puolusti perjantaina uutta yhteistyösopimustaan Yhdysvaltain ja Britannian kanssa Kiinan ilmaistua kritiikkiä sitä kohtaan. Sopimukseen kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan.
Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa Kiinan kuvailleen sopimusta erittäin vastuuttomaksi ja kapeakatseiseksi. Sen nähdään kiristävän kilpavarustelua. BBC:n mukaan kiinalaismediassa kirjoitettiin, että Australia on muuttanut itsensä Kiinan vastustajaksi.
Australian pääministeri Scott Morrison huomautti radiokanava 2GB:n haastattelussa, että Kiinalla on oma, hyvin huomattava ydinsukellusveneiden rakennusohjelmansa.
– Heillä on täysi oikeus tehdä päätöksiä kansallisen etunsa mukaisesti puolustusjärjestelyissään ja niin on tietenkin myös Australialla ja kaikilla muillakin mailla, Morrison sanoi.
Australia reagoi alueen muuttumiseen
Pääministeri antoi perjantaina useita haastatteluita, joissa hän sanoi Australian hallinnon reagoivan Aasian ja Tyynenmeren alueen muuttuvaan dynamiikkaan, jossa alueesta on tullut yhä kiistanalaisempi ja kilpailu lisääntyy.
Morrisonin mukaan Australia on "hyvin tietoinen" Kiinan ydinsukellusveneistä ja lisääntyvistä sotilaallisista investoinneista.
– Olemme halukkaita varmistamaan, että kansainväliset vedet pysyvät aina kansainvälisinä vesinä ja kansainväliset taivaat ovat kansainvälisiä taivaita, ja että laillisuusperiaate on yhtäläisesti voimassa kaikilla näillä alueilla, hän sanoi.
Australialla on ollut monimutkainen suhde Kiinaan, ja maa on Australian merkittävin kahdenvälinen kauppakumppani, kun tarkastellaan hyödykkeitä ja palveluita. Australia on usein joutunut tasapainottelemaan suhteitaan Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.
– Kiireellisintä on nyt se, että Australian on tarkasteltava syitä kahdenvälisten suhteidemme heikkenemiselle ja pohdittava vakavasti, pitäisikö sen tarkastella Kiinaa kumppanina vai uhkana, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian sanoi South China Morning Postin mukaan.
Washingtonissa vierailulla ollut Australian puolustusministeri Peter Dutton sivuutti kiinalaisvirkamiesten ja valtion median kriittiset kommentit varsin vähättelevään sävyyn. Dutton kutsui reaktiota "haitalliseksi, epäkypsäksi ja suorastaan noloksi".
Aseistautumisen kiihko leviää: "On tunne, että kaikki tekevät sitä"
Ohjustestien pikainen ryöppy ja puolustussopimus Tyynenmeren alueella ovat tuoneet esille alueellisen kilpavarustelun, joka on kiihtynyt Kiinan ja Yhdysvaltojen kilpailun kasvaessa.
– Indopasifisen alueen aseistautumisessa on hieman kiihkoa. On tunne, että kaikki tekevät sitä, sanoo professori John Delure eteläkorealaisen Yonsein yliopistosta.
Indopasifiseen alueeseen kuuluvat Intian valtameren trooppiset osat, Tyynenmeren trooppisen osan länsi- ja keskiosa sekä niiden välissä olevat merialueet Indonesian ympäristössä.
Tällä viikolla sekä Pohjois-Korea että Etelä-Korea testasivat ballistisia ohjuksiaan. Pohjois-Korea ampui kaksi ohjusta Japaninmerelle ja Etelä-Korea laukaisi ohjuksen sukellusveneestä.
Sitten varhain torstaina Suomen aikaa ilmoitettiin yhteistyösopimuksesta, johon kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan.
Asiantuntijoiden mukaan alueella on käytetty rivakasti rahaa nykyaikaiseen aseistukseen.
– Kahdenkymmenen viime vuoden aikana on näkynyt todella nouseva trendi. Aasia on todellakin alue, jossa kasvutrendi on merkittävin, sanoo sotilasmenojen asiantuntija Lucie Béraud-Sudreau Tukholman kansainvälisestä rauhantutkimusinstituutista (Sipri).
Monet maat kasvattaneet puolustusmenojaan
Kiinan puolustusmenot ovat kasvaneet joka vuosi 26 viime vuoden aikana, mutta myös muun muassa Australiassa, Intiassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa puolustusmenot ovat kasvaneet.
Puolustusmenojen kasvu johtuu Kiinasta, uskoo kansallisen turvallisuuden asiantuntija Michael Shoebridge, joka työskentelee australialaisessa puolustus- ja strategisen politiikan ajatushautomossa (Aspi).
– Nykyistä sotilaallista kilpailua käyvät Kiina ja muut osapuolet, jotka haluavat estää Kiinaa käyttämästä voimaa, Shoebridge sanoo.
– (Muiden) reaktiot ovat vain kasvaneet, varsinkin kun Xi Jinpingistä tuli (Kiinan) johtaja, hän lisäsi.
Välit kiristyneet
Aikaisin torstaina Suomen aikaa tehdyssä Yhdysvaltain, Britannian ja Australian ilmoituksessa viitattiin Tyynenmeren ja Intian valtameren "alueellisiin turvallisuushuoliin". Valtioiden päättäjät, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Britannian pääministeri Boris Johnson ja Australian pääministeri Scott Morrison eivät puhuneet suoraan Kiinasta.
Pääministerin mukaan puolitoista vuotta valmisteltu yhteistyö on pysyvää laatua, "ikuinen kumppanuus".
– Sen myötä Australia pysyy turvallisena ja turvassa tulevaisuudessa, Morrison sanoi.
Australia on viime aikoina lisännyt puolustusmenojaan Kiinan vahvistuessa. Niin Australian kuin Yhdysvaltojen suhteet Kiinan kanssa ovat viime vuosina lähinnä kiristyneet.
Myös Britannian puolustusministeri Ben Wallace on kiinnittänyt huomiota Kiinan sotilasmenoihin.
– Se on kasvattamassa valtavasti laivastoaan ja ilmavoimiaan. On ilmeistä, että se kytkeytyy kiisteltyihin alueisiin. Kumppanimme noilla alueilla haluavat pitää puoliaan, Wallace sanoi BBC:lle.
Viime vuosina Kiinaa on syytetty jännitteiden kasvattamisesta kiistellyillä alueilla kuten Etelä-Kiinan merellä, joka sijaitsee läntisellä Tyynellämerellä.
Uusilla ydinsukellusveneillä Australian armeija pystyy matkustamaan ja iskemään kohteisiin kaukana rannikosta. Ne eivät tule kuljettamaan ydinaseita, vaan ne toimivat ydinvoimalla.
Ranska ei luota enää Australiaan kauppaneuvotteluissa
Ranska ilmoitti perjantaina, ettei se kykene enää luottamaan Australiaan sen käymissä kauppaneuvotteluissa EU:n kanssa.
Luottamuksen menettämisen takana on se, että Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja valitsi yhdysvaltalaiset ydinkäyttöiset sukellusveneet.
Euroopan komissio käy Australian kanssa kauppaneuvotteluja jäsenmaiden hallitusten puolesta. Neuvottelut alkoivat 2018. Seuraavan neuvottelukierroksen on määrä alkaa tänä syksynä.
EU on Australian kolmanneksi suurin kauppakumppani.
---
Lähteinä myös uutistoimisto AFP sekä Australian ulko- ja kauppaministeriö.