Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan pörssikurssit hienoisessa nousussa eilisen laskupäivän jälkeen

Euroopan pörssikurssit ovat olleet tänään hienoisessa nousussa eilisen laskupäivän jälkeen. Suomen aikaa aamupäivällä Pariisin CAC 40 -indeksi oli 1,23 prosentin nousussa ja Frankfurtin DAX 40 reilun prosentin plussalla.

Lontoon pörssin pääindeksi FTSE 100 oli plussalla hieman alta prosentin. Helsingin pörssin pääindeksi oli 0,85 prosentin nousussa.

Maanantaina pörssikurssit luisuivat alamäkeen ympäri maailman. Taustalla painoivat huolet kiinalaisen kiinteistöjätti Evergranden talousvaikeuksista ja sen mahdollisesta kaatumisesta. Lisäksi kursseja laskivat odotus Yhdysvaltojen rahapolitiikan kiristymisestä ja koronatilanteen pahentumisesta.

Aasian pörsseissä alamäki jatkui

Pörssikurssien alamäki jatkui tänään kaupankäynnin alkaessa Aasian pörsseissä.

Tokion Nikkei-indeksi syöksyi yli kaksi prosenttia, ja Hongkongin Hang Seng -indeksi laski yli prosentin. Manner-Kiinan pörssi pysyy tänään kiinni kansallisen juhlapyhän takia.

– Maanantaina suljettuna ollutta Japanin pörssiä odotetaan dominoivan myyntitoimeksiannot, kun sijoittajia lannistaa Kiinan Evergranden talouskriisin aiheuttama maailmanmarkkinoiden tilanne, sanoi vanhempi strategi Yoshihiro Ito Okasan Online Securities -yrityksestä viestissään.

Pörssikurssit olivat eilen laskussa ympäri maailmaa, kun maakaasun hinnan nousu ja kiinalaisen kiinteistöjätti Evergranden talousvaikeudet ovat huolestuttaneet sijoittajia. Laskua ovat vauhdittaneet myös muun muassa inflaation kiihtyminen, Yhdysvaltain keskuspankin kaavailut kiristää rahapolitiikkaa sekä koronaviruksen deltamuunnoksen leviäminen.

Etenkin Hongkongin pörssikursseja painava Evergrande-yhtiö on aiemmin hyötynyt vuosikymmenen verran jatkuneesta kiinteistöbuumista, ja se on muun muassa laajentanut toimintaansa yli 280 kiinalaiskaupunkiin. AFP:n mukaan yhtiölle on kuitenkin kertynyt velkaa noin 300 miljardin dollarin verran, mikä rasittaa sen mainetta, luottoluokitusta ja osakkeen hintaa. Viime viikolla yhtiön konttorien ulkopuolella nähtiin mielenosoituksia, joihin osallistui ilman rahojaan jääneitä urakoitsijoita, kiinteistökauppiaita sekä sijoittajia.

Evergranden talousvaikeuksien pelätään leviävän laajemmalle Kiinan kiinteistömarkkinoilla ja heijastuvan myös muihin maihin.