Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Presidentti Niinistö peräänkuulutti YK-puheessaan kunnianhimoisempia päästövähennyssuunnitelmia, Rantasalmella tulipalo kerrostaloasunnossa, Australian Melbournessa evakuoitiin ihmisiä maanjäristyksen jälkeen

Presidentti Sauli Niinistö sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa, ettei ole liioiteltua todeta, että edessä on maailmanlaajuinen ilmastohätätila. Hän muun muassa peräänkuulutti puheessaan entistä kunnianhimoisempia päästövähennyssuunnitelmia ja patisti nopeuttamaan käynnissä olevaa siirtymistä fossiilisten polttoaineiden käytöstä muihin energiamuotoihin.

Presidentti otti puheessaan kantaa myös muun muassa Afganistanin tapahtumiin. Hänen mukaansa on tärkeää, että maat tekevät yhteistyötä taatakseen humanitaarisen avun perille menon ja ettei Afganistanin naisia ja tyttöjä unohdeta.

Rantasalmella tulipalo kerrostaloasunnossa, asukkaat pakenivat hyppäämällä parvekkeelta

Etelä-Savon Rantasalmella syttyi tiistai-iltana tulipalo kerrostaloasunnossa. Toisessa kerroksessa sijaitsevan asunnon asukkaat pakenivat paloa parvekkeelta hyppäämällä, Etelä-Savon pelastuslaitos kertoi tiedotteessaan. Asunnosta pakeni kolme ihmistä.

Kukaan ei loukkaantunut palossa vakavasti eikä palo levinnyt muihin huoneistoihin.

Hätäkeskus sai ilmoituksen palosta Rantasalmen Siilinkujalla hieman ennen iltayhtätoista.

Australiassa maanjäristys, Melbournessa evakuoitiin ihmisiä

Australian kaakkoisosissa on tapahtunut maanjäristys, jonka kerrotaan olevan voimakkuudeltaan 5,8. Maanjäristyksen keskus oli Victorian osavaltiossa.

Australian yleisradioyhtiö ABC kertoo, että ihmisiä evakuoitiin osassa Victoriassa sijaitsevaa Melbournea. Osavaltiossa on raportoitu vaurioita rakennuksissa.

Maanjäristys tuntui useissa osavaltioissa, kuten Uudessa Etelä-Walesissa ja Etelä-Australiassa. Järistys tuntui myös Australian suurimmassa kaupungissa Sydneyssä.

Äärijärjestö Taleban haluaa puhua YK:n yleiskokouksessa

Äärijärjestö Talebanin Afganistaniin nimittämä ulkoministeri Amir Khan Muttaqi on pyytänyt saada puhua New Yorkissa pidettävässä YK:n yleiskokouksessa. Asiasta kertoo YK:n edustaja.

Myös Talebanin syrjäyttämän hallinnon edustaja YK:ssa on myös pyytänyt puheenvuoroa.

YK:sta kerrotaan uutistoimisto AFP:lle, että yhdeksänhenkinen komitea tulee käsittelemään pyynnöt. Yksikään hallitus ei ole tunnustanut Talebanin muodostamaa hallitusta. Äärijärjestöä on vaadittu ensin täyttämään ihmisoikeuksiin liittyvät velvollisuudet. (Lähde: AFP)

Amnesty: Lääkeyhtiöt estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin

Koronarokotteita valmistavat lääkeyhtiöt ovat vastahakoisia tehostamaan maailmanlaajuista rokotetuotantoa ja jakamaan hallussaan olevaa rokoteteknologiaa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty. Tämän vuoksi matalan tulotason maissa on puutetta koronarokotteista, järjestö sanoo.

Amnestyn mukaan tähän mennessä tuotetuista noin 5,8 miljardista rokoteannoksesta vain 0,3 prosenttia on jaettu matalan tulotason maihin. Näissä maissa asuvista ihmisistä alle yksi prosentti on rokotettu koronaa vastaan, kun rikkaissa maissa rokotteen on saanut jo 55 prosenttia ihmisistä.

Amnesty selvitti raportissaan kuuden koronarokotteita valmistavan yhtiön toimintaa.

Marcus Forss käytti näyttöpaikkansa ja tehtaili Brentfordille neljä maalia neljännen sarjaportaan Oldhamia vastaan

Suomalaishyökkääjä Marcus Forss on tehnyt Brentfordille neljä maalia myöhään tiistaina pelatussa jalkapallon Englannin liigacupin kolmannen kierroksen ottelussa Oldhamia vastaan. Forss vei joukkueensa johtoon rangaistuspotkusta jo kolmannella peliminuutilla, iski toisen osumansa varttitunnin kohdalla ja viimeisteli hattutemppunsa 44. minuutilla. Lisäksi Forss teki vielä yhden maalin toisella puoliajalla 60. peliminuutin kohdalla.

Valioliiga-seura Brentford vei kotiottelun murskaavasti 7–0. Oldham pelaa Englannin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla kakkosliigassa.

Norwichia edustava Teemu Pukki aloitti liigacup-koitoksen vaihtopenkiltä ja pääsi kentälle 69. minuutilla, kun Christos Tzolis otettiin vaihtoon. Norwich kärsi kotikentällään 0–3-tappion Liverpoolille.

Kolmannen kierroksen voittajajoukkueet etenevät cupissa 16 parhaan joukkoon.