Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valmetin ja Neleksen sulautuminen nuijittiin läpi yhtiökokouksissa

Konepajayhtiö Valmetin ja venttiilivalmistaja Neleksen ylimääräiset yhtiökokoukset vahvistivat keskiviikkona yhtiöiden sulautumissuunnitelman.

Neleksen osakkeenomistajat saisivat sulautumissuunnitelman mukaisesti 0,3277 uutta Valmetin osaketta jokaista Neleksen osaketta kohti.

Sulautumisen on määrä toteutua 1. tammikuuta 2022, mutta päivä saattaa vielä muuttua.

Yhdistymissopimus allekirjoitettiin heinäkuussa. Yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna yhteensä yli neljä miljardia euroa ja yhteenlaskettu työntekijöiden määrä on noin 17 000. Toimitusjohtajana jatkaa Valmetin Pasi Laine.

Valmet on erikoistunut sellu- ja paperikoneisiin, ja Neles on virtauksensäätöratkaisujen ja -palvelujen tarjoaja. Neles aloitti toimintansa itsenäisenä yhtiönä vuosi sitten irtauduttuaan Metsosta . Yhtiötä havitteli Valmetin lisäksi ruotsalainen Alfa Laval. Alfa Lavalin ostoyritys viime vuonna meni kuitenkin mönkään, kun vähemmistöomistaja Valmet asettui poikkiteloin.

– Valmetin onnistui sementoida oma asemansa, kun se nosti omistusosuutensa vajaaseen 30 prosenttiin ja sai vakuutettua muut osakkeenomistajat siitä, että Alfa Lavalin ostotarjous ei ole omistajien edun mukaista. Sen jälkeen kenenkään on enää ollut vaikea tulla väliin, sanoi pääanalyytikko Antti Viljakainen analyysiyhtiö Inderesistä STT:lle heinäkuussa.

Valmet esitti idean fuusiosta jo viime syksynä.